NOS WielrennenAangepast

Hoogland strandt al in achtste finales sprinttoernooi, keirinvrouwen naar kwartfinales

Hoogland strandt al in achtste finales sprinttoernooi, Lavreysen wel door op WK

Jeffrey Hoogland is bij de WK baanwielrennen in Glasgow al vroeg uitgeschakeld in het sprinttoernooi. De 30-jarige Hoogland, van 2019 tot en met 2021 goed voor drie keer WK-zilver op rij op de sprint, verloor zaterdagmiddag in de achtste finales van Nicholas Paul uit Trinidad en Tobago.

Harry Lavreysen plaatste zich wel voor de achtste finales op de sprint. Ook Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw beleefden, op onderdeel keirin, een goede zaterdag. Ze plaatsten zich voor de kwartfinales van zondag. Al lukte het bij Van der Peet, vorig jaar winnares van het brons, pas in de herkansing.

Hoogland klaar

De grootst verrassing van de dag bleef de uitschakeling van Hoogland. Bij de kwalificatie reed hij de negentiende tijd, in de volgende ronde versloeg hij de Canadees Ryan Dodyk, maar tegen Paul kwam Hoogland tekort.

"Het was harken. Ik herstel goed en voel me hartstikke fris, alleen de power is er niet", concludeerde Hoogland. "Met elke andere vorm had ik die rit gewonnen." Gisteren veroverde Hoogland met Lavreysen en Roy van den Berg wel goud op de teamsprint.

Hoogland strandt al vroeg in sprinttoernooi: 'Het was harken, mis echt power'

Een vierde Nederlandse WK-finale tussen Hoogland en Lavreysen is door de uitschakeling van Hoogland uitgesloten. De afgelopen jaren streden de twee landgenoten bij de meeste titeltoernooien om de sprinttitel, met als hoogtepunt de laatste Olympische Spelen. Lavreysen veroverde in Tokio het goud, Hoogland pakte het zilver.

Lavreysen wel door

Lavreysen plaatste zich in Glasgow wel voor de kwartfinales. De Nederlandse wereldkampioen van de laatste vier jaar reed in de kwalificatie de snelste tijd en rekende in de achtste finales af met de Australiër Matthew Glaetzer.

Lavreysen wacht lastige tegenstander in kwartfinales: 'Niet onderschatten'

Het sprinttoernooi gaat zondag verder. Lavreysen rijdt dan in de kwartfinales tegen de Australiër Matthew Richardson, een herhaling van de finale van vorig jaar.

Keirin

Later op de zaterdag in Schotland plaatsten Van de Wouw en Van der Peet zich voor de kwartfinales van het keirintoernooi. Van de Wouw racete in haar heat naar de tweede plaats achter Lea Sophie Friedrich, wat directe plaatsing betekende.

Maar Van der Peet had het moeilijker. De 23-jarige eindigde in haar heat in de eerste ronde niet bij de beste twee rensters, waarna ze in de herkansing alsnog gemakkelijk de kwartfinales bereikte. Die kwartfinales vinden zondagavond plaats.

Olympisch keirin-kampioene Shanne Braspennincx liet het onderdeel in Glasgow schieten. De kwartfinales staan zondag op het programma.

Ploegenachtervolging

De keirinheats zaten ingepland tussen de finales van de ploegenachtervolging bij de mannen en vrouwen. Op dat onderdeel gingen de Deense mannen naar huis met de wereldtitel, nadat zij in de finale de Italianen, waar onder anderen de tweevoudig wereldkampioen tijdrijden op de weg Filippo Ganna meereed, versloegen.

De Nieuw-Zeelandse mannen hielden in de strijd om het brons niets heel van de Australische, nadat bij hen de start volledig was mislukt.

De zaterdag sloot af met de ploegenachtervolging voor vrouwen en dat werd een Brits feestje. De trein van Groot-Brittannië rolde onder luid gejuich van het thuispubliek in Glasgow naar het goud ten koste van de Nieuw-Zeelandse vrouwen. De Françaises pakten het brons.

  • NOS
    WK Baanwielrennen 2023 programma 3 t/m 6 augustus
  • NOS
    WK Baanwielrennen 2023 programma 7 t/m 9 augustus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl