NOS Wielrennen

Teamsprinters pakken wereldtitel met driehonderdste van een seconde: 'Extra lekker'

Teamsprinters nét sneller dan Australië op WK: vijfde wereldtitel in zes jaar

De Nederlandse teamsprinters hebben hun regenboogtruien weer terug.

Bij de WK baanwielrennen in Glasgow reden Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland voor de vijfde keer in zes jaar naar het goud, al scheelde het weinig. Het oranje-drietal was in de finale slechts driehonderdste van een seconde sneller dan Australië.

De Nederlandse ploeg is al jaren dominant op het onderdeel, maar de olympisch kampioenen werden vorig jaar na vier wereldtitels op rij met vierhonderste van een seconde verslagen door Australië. Een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs is de titel nu weer in handen van de 'bullet-train'. Het brons ging naar Frankrijk.

'Eén van de mooiste titels'

"Vorig jaar verloren we op vierhonderdste en nu winnen we op driehonderdste. Ik moet zeggen dat het dan extra lekker is om te zien dat Nederland nu bovenaan staat", zei een enorm blije Van den Berg na afloop.

Teamsprinters pakken goud op driehonderdste: 'Een van de mooiste titels'

Lavreysen was ook euforisch, juist door het kleine tijdverschil waar de gouden plak mee gewonnen werd. "Dit is een van de mooiste titels die we gewonnen hebben. Dat komt omdat het zo close was vandaag. We hebben er samen hard aan gewerkt en dat het dan lukt, is fantastisch. Driehonderdste, dat is niet normaal, maar we hebben alle drie zo lekker gereden."

Dat laatste vond slotrijder Hoogland overigens niet. "Ik had het lastig, ik heb niet zo diep kunnen gaan als in andere jaren. Ik was bang dat ik vandaag degene was die het liet afweten. Maar ik ben heel blij dat we hebben gewonnen."

Het Nederlandse drietal was donderdag bij de kwalificatie al een halve seconde sneller dan Australië en plaatste zich met de snelste tijd voor de halve finales. Daarin moesten ze het opnemen tegen China. Van den Berg, Lavreysen en Hoogland hadden weinig moeite met de Chinese ploeg, die gecoacht wordt door vijfvoudig wereldkampioen Theo Bos.

Herhaling van vorig jaar

De finale werd een herhaling van het WK van vorig jaar in Parijs. Australië, met Leigh Hoffman, Matthew Richardson, Matthew Glaetzer, tegen de olympisch kampioenen in het oranje.

Een jaar geleden liet starter Van den Berg met een opening van 17,4 seconden te veel liggen bij de start. Dit keer was hij razendsnel weg, al was hij met zijn tijd van 17,0 wel een tiende langzamer dan de sterke Australische starter Hoffman. Richardson vergrootte de marge van de Aussies, maar met Hoogland had Nederland nét de langste adem: 41,647 om 41,682, een marge van slechts 0,035 seconde.

Geen medailles voor parawielrenners

Na de succesvolle openingsdag, waarin de Nederlandse parawielrenners drie wereldtitels binnensleepten, kwamen er vandaag geen nieuwe medailles bij.

Tristan Bangma en Patrick Bos werden donderdag op de tandem wereldkampioen achtervolging, maar op de kilometer eindigde het paraduo naast het podium. Matthijs Drenth werd vierde op de kilometer.

  • NOS
    WK Baanwielrennen 2023 programma 7 t/m 9 augustus
  • NOS
    WK Baanwielrennen 2023 programma 3 t/m 6 augustus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl