NOS NieuwsAangepast

Vraag komkommers weer langzaam op gang

In de groentekassen van tuinder Koos de Vries in het Drentse Erica worden weer komkommers ingepakt. "Er is weer vraag en zelfs de prijs loopt op", zegt De Vries.

De afgelopen weken moesten telers in heel Europa komkommers en andere producten storten, omdat de groenten verdacht waren in verband met de EHEC-bacterie. Het beste nieuws kwam volgens Nico van Ruiten van de land- en tuinbouworganisatie LTO vlak voor Pinksteren. Toen werd in Duitsland het negatieve advies voor het eten van rauwe groenten opgeheven.

"Er komen nu weer bestellingen binnen, al is dat nog lang niet op het niveau van voor de crisis." Er gaan enkele weken overheen voordat de markt volledig is hersteld, verwacht Ruiten. Zijn organisatie begint in Duitsland een campagne om het imago van de komkommer en andere groenten weer te herstellen.

Kostprijs

Meer goed nieuws voor de telers kwam uit Brussel. Daar trok het EU-bestuur 210 miljoen euro uit, om de schade aan de Europese tuinbouwsector te compenseren. Het zal niet genoeg zijn om het verlies van de afgelopen weken helemaal weg te werken, verwacht De Vries. Hij moest voor zeker 120.000 euro komkommers weggooien.

"We hebben een bepaalde kostprijs en ik denk dat we daar de helft van terugkrijgen. In elk geval een doekje voor het bloeden."

Oorlog

De Vries hoopt op een snel herstel van vertouwen, vooral in Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor komkommers. Zijn mensen zijn volop aan het sorteren. "De markt is helemaal leeg. We zitten nu in de fase dat we de schappen vullen. Als dat gebeurd is, moet de consument weer komen."

In de woorden van De Vries heeft de tuinbouw een slag geslagen, maar de oorlog is nog niet gewonnen. "De komkommerteelt stond er sowieso al slecht voor. Veel ondernemers hebben moeite om hun bedrijf te financieren. Aan het einde van het jaar zullen we zien waar de klappen vallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl