Andrew Tate
NOS NieuwsAangepast

Huisarrest omstreden influencer Andrew Tate geschrapt

Een rechtbank in Boekarest heeft geoordeeld dat de omstreden influencer Andrew Tate niet meer onder huisarrest hoeft te staan. Wel staat Tate de komende twee maanden nog onder toezicht van de rechterlijke macht. De rechtbank krijgt de in die periode de kans om de processtukken te wegen, pas daarna zal het proces tegen Tate en zijn medeverdachten beginnen.

Tate werd in december in Roemenië opgepakt op verdenking van mensenhandel en verkrachting. Zijn broer Tristan en twee Roemeense vrouwen worden eveneens verdacht. Het viertal zou volgens de Roemeense justitie een netwerk hebben opgezet dat vrouwen ronselt en uitbuit.

Volgens de BBC mogen Tate en zijn broer (die eveneens onder huisarrest stond) zich vrij bewegen rond Boekarest en omliggende wijken, maar moeten zij zich melden wanneer hen dat gevraagd wordt. Ook mogen ze geen contact opnemen met de twee Roemeense vrouwen, getuigen of vermeende slachtoffers en hun families.

Eerder gingen Tate en zijn broer al in beroep tegen de verlenging van hun voorarrest, daarin kregen ze gelijk. Ook nu zijn ze weer in het gelijk gesteld door de rechter omtrent het huisarrest. Eind juni werden de Britse influencer en de anderen drie aangeklaagd voor verkrachting, mensenhandel en deelname aan de georganiseerde misdaad.

Populair onder jonge mannen

Hij kwam herhaaldelijk in opspraak om zijn uitspraken. Hij noemde zichzelf een vrouwenhater, stelde dat vrouwen deels zelf verantwoordelijk zijn als ze worden verkracht en zei dat zij toebehoren aan mannen. Ook beweert Tate dat de realiteit waarin wij leven niet echt is. Hij vergelijkt onze wereld met die uit de virtuele wereld van The Matrix.

De Brit, een oud-kickbokser, is immens populair op sociale media; daar wordt hij vooral gevolgd door (jonge) mannen. Zijn account werd vorig jaar verwijderd van Facebook en Instagram, op dat moment had hij op laatstgenoemde platform 4,7 miljoen volgers.

In 2017 werd zijn Twitteraccount al geblokkeerd, maar toen Elon Musk de touwtjes in handen kreeg van het platform kreeg hij weer toegang. Inmiddels heeft de 36-jarige Tate daar ruim 7,5 miljoen volgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl