De oorring (rechtsonder) en de kotter WR70
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Op zee verloren oorring na 23 jaar weer terug bij visser uit Den Oever

Zeeuwse vissers hebben deze week een gouden oorbel gevonden die een andere visser 23 jaar geleden op zee verloor. "Het is onvoorstelbaar", zegt de eigenaar van de gevonden oorbel tegen NH Nieuws.

Henk Kuiper kocht de oorring in 1985. Binnenin het sieraad is viskotter WR70 te zien. De gouden oorring is een eeuwenoude traditie onder Nederlandse vissers. Vaak is op zo'n oorbel een schip of een andere maritieme afbeelding te zien.

Rond het jaar 2000 verloor de visser uit Den Oever zijn oorbel op zee terwijl hij naar tongen aan het vissen was op diezelfde WR70. "Ik ben nog gaan zoeken op het dek en thuis, maar als hij in zee ligt dan vind je hem nooit meer", aldus Kuiper tegen de omroep.

Kuiper (rechts) met Noan Schroevers (links), die zijn oorring vond:

Noan Schroevers (links) vond de oorbel van Henk Kuiper (rechts) terug

Eergisteren zag een stagiair op de Zeeuwse viskotter YE-118 na het vissen iets glinsteren op de boot. Hij zag al snel dat het om een oorbel van een andere visser moest gaan, die met de vangst mee was gekomen. "De WR en de 7 waren nog te zien", vertelt schipper Robbert Mol. Hij besloot het sieraad op Facebook te delen.

Kuiper zag de foto voorbijkomen, maar er ging niet meteen een lampje branden. "Het kwam me wel bekend voor, maar ik zat toen met mijn hoofd even heel ergens anders. Een paar uur later stuurde mijn broer een berichtje met: 'dat is jouw oorbel'."

Gezonken

Kuiper kon het sieraad gisteren al bij de Zeeuwse vissers ophalen in Den Helder. Hoewel hij ontzettend blij is dat hij zijn oorbel terug heeft, herinnert het sieraad ook aan een heftige gebeurtenis op de WR70. "Daar zijn we mee gezonken bij Terschelling. Daar krijg ik nog koude rillingen van." De bemanningsleden overleefden de gebeurtenis op 4 november 1987 allemaal.

De visser gaat de oorbel niet meer dragen, maar wel inlijsten. "Ik ben bang dat ik hem weer verlies."

Advertentie via Ster.nl