Fremantle Highway
NOS NieuwsAangepast

Uitgebrande Fremantle Highway op weg naar de Eemshaven

Het uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway wordt deze ochtend naar de Eemshaven versleept. Het auto-transportschip vloog een week geleden boven Ameland in brand en lag op zo'n 16 kilometer boven Schiermonnikoog te wachten tot het naar een haven kon worden gebracht.

Volgens Rijkswaterstaat is de Eemshaven het meest geschikt vanwege de korte afstand (64 km), verslechterde weersomstandigheden, de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten die de haven biedt voor de vervolgstappen in de berging van het schip. Door de sleepreis zo kort mogelijk te houden worden de risico's beperkt.

De aankomsttijd van het schip is sterk afhankelijk van weer, stroming en getij. Eerder was al bekend geworden dat het al was aangemeld in het havenschema van de Eemshaven. Volgens dat vertrek- en aankomstschema van Groningen Seaports, waar de haven onder valt, komt het uitgebrande vrachtschip om 13.00 uur in de haven aan.

Stabiel

De situatie aan boord van het vrachtschip is nog steeds stabiel, meldt Rijkswaterstaat. Het grootste gedeelte van het schip is geïnspecteerd en er zijn geen aanwijzingen dat er nog brand is.

Experts monitoren de status van het schip continu tijdens de sleepreis. De Fremantle Highway wordt op zijn tocht begeleid door noodhulpsleper Guardian van de Kustwacht en het oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat.

Gisteren liet baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis ook al weten dat de Fremantle Highway veilig versleept kan worden naar de Eemshaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl