Gaby Schloesser
NOS SportAangepast

Handboogvrouwen plaatsen zich voor Olympische Spelen, of toch niet?

Met het behalen van een halvefinaleplek op het WK in Berlijn dacht woensdagmiddag alles en iedereen (ook de organisatie) dat de vrouwen van de Nederlandse handboogploeg zich op het onderdeel recurve geplaatst hadden voor Olympische Spelen in 2024. Maar er lijkt een addertje onder het gras te zitten.

Laura van der Winkel, Gaby Schloesser en Quinty Roeffen versloegen in de kwartfinale India met 6-2. Om de finale te halen, moet Frankrijk worden verslagen.

Onduidelijkheid

Alle halvefinalisten kregen te horen dat ze geplaatst waren voor de Spelen. Maar er is, naar alle waarschijnlijkheid, een fout gemaakt in de selectieprocedure en dat zou betekenen dat Nederland toch nog niet geplaatst is voor de Olympische Spelen in Parijs.

De topdrie van het WK plaatst zich en omdat Frankrijk (ook halvefinalist) als organiserend land automatisch geplaatst is voor de Spelen, dacht men dat het ticket automatisch doorschoof naar de overige halvefinalisten.

Maar dat lijkt anders te liggen. Het laatste ticket zou gaan naar het land dat volgend jaar, vlak voor de Spelen, een belangrijk toernooi wint.

Op vrijdag zijn de halve finales van het WK. Daarvoor hopen de handboogvrouwen duidelijkheid te krijgen. Bij winst op Frankrijk is Nederland sowieso zeker van olympisch ticket. Bij een nederlaag is de strijd om de derde plek belangrijk: brons betekent ook deelname aan de Spelen.

Mannen plaatsen zich (nog) niet

De mannenploeg moet zich het komende jaar op een andere manier zien te kwalificeren op het onderdeel recurve. Het team verloor in de kwartfinale met 5-4 van Turkije.

Tijdens de Spelen van Tokio in 2021 won Nederland nog zilver bij de mixed recurve:

Nederlandse handboogschutters winnen olympisch zilver in Tokio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl