De extreemrechtse politicus Rasmus Paludan met een koran bij een moskee in Kopenhagen
NOS NieuwsAangepast

Deense regering wil koranverbrandingen voorkomen met wet

De Deense regering gaat op zoek naar een wettelijke mogelijkheid om koranverbrandingen bij buitenlandse ambassades te voorkomen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Rasmussen gezegd tegen de publieke omroep DR.

"De verbrandingen zijn beledigende en roekeloze daden, gepleegd door een klein aantal personen. Die vertegenwoordigen niet de waarden waarop de Deense samenleving is gebouwd", zei Rasmussen in een verklaring.

In Scandinavische landen komen koranverbrandingen vaker voor en dat leidt tot protesten in het buitenland. In Bagdad demonstreerden vorige week honderden mensen bij de Deense ambassade, nadat de ultranationalistische Danske Patrioter-groep een koran zou hebben verbrand voor de Iraakse ambassade in Kopenhagen.

Ingrijpen in bijzondere gevallen

De Deense regering wil nu onderzoeken of het mogelijk is om in te grijpen in bijzondere situaties, bijvoorbeeld wanneer andere landen, culturen en religies worden beledigd, en de koranverbranding de veiligheid van Denemarken in gevaar kan brengen.

Rasmussen gelooft niet dat de vrijheid van meningsuiting hiermee in het geding komt, zegt hij bij DR. "We hebben geen volledige vrijheid van meningsuiting: we hebben ook een racismebepaling. Er zijn grenzen aan wat men kan zeggen."

Toch is het niet makkelijk om een wettelijk instrument te vinden om paal en perk te stellen aan koranverbrandingen, erkent hij. "Experts van het ministerie van Justitie draaien overuren."

'Zelfde analyse' in Zweden

De Zweedse premier Kristersson schrijft op Instagram dat hij dit weekend heeft overlegd met de Deense premier Frederiksen over het verbranden van exemplaren van heilige geschriften. "We maken nu dezelfde analyse", schrijft Kristersson.

"In Zweden zijn we ook al begonnen met het analyseren van de juridische situatie", meldt de premier. Hierbij wordt gekeken of het mogelijk is om maatregelen te treffen "om onze nationale veiligheid en de veiligheid van Zweden in Zweden en in de wereld te versterken".

De premier zei deze week al dat hij "zeer bezorgd" is over de gevolgen als in zijn land nog meer korans worden verbrand bij protesten. Hij vreest dat er "iets ergs zal gebeuren" als dit doorgaat.

Vorige week werd de Zweedse ambassade in Bagdad door honderden mensen bestormd uit protest tegen de aankondiging van een koranverbranding voor de Iraakse ambassade in Stockholm. Later die dag maakte de Iraakse regering bekend de Zweedse ambassadeur uit te zetten, omdat er in Zweden voor die verbranding toestemming was gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl