NOS NieuwsAangepast

Restauratie kasteel de Haar voltooid

Na een restauratie van bijna 10 jaar is kasteel de Haar bij Haarzuilens weer in oude glorie hersteld.

In het Utrechtse kasteel is vanaf vandaag een tijdelijke expositie te zien over het glamourleven van de adellijke familie Van Zuylen. Er zijn onder meer haute couture van beroemde modehuizen en privébeelden van jetset-diners te bezichtigen.

In kasteel de Haar werden vroeger regelmatig exclusieve feestjes gegeven waar wereldberoemde gasten kwamen zoals Maria Callas, Roger Moore en Brigitte Bardot.

Restauratiekosten

In 2000 deed Thierry baron van Zuylen afstand van het kasteel omdat hij de restauratiekosten niet kon betalen. De baron overleed begin dit jaar. Zijn familie mag nog ieder jaar in september in het kasteel verblijven.

De restauratie van kasteel de Haar heeft ongeveer 30 miljoen euro gekost. Vandaag wordt het kasteel heropend in aanwezigheid van de Utrechtse burgemeester, de commissaris van de koningin en enkele leden van de familie Van Zuylen.

Kasteelruïne

Het kasteel de Haar heeft kent een lange geschiedenis. De eerste bouw dateert vermoedelijk uit de 12e eeuw. Toen bestond het uit niet meer dan een versterkte woontoren. Na vele aanvallen en verwoestingen werd de Haar telkens herbouwd en uitgebreid.

Eind 19e eeuw werd het kasteel al lange tijd niet meer bewoond en was het helemaal in verval geraakt. Etienne baron Van Zuylen erfde de kasteelruïne in 1890 van zijn vader. Hij liet het kasteel vanaf de grond herbouwen tot hoe het er nu uitziet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl