Geen regionaal vervoersverbod voor overlastgevers in treinen in Overijssel
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Voorlopig geen regionaal reisverbod voor overlastgevers in het ov

Door privacywetgeving komt er voorlopig geen regionaal reisverbod voor overlastgevers in de trein, meldt RTV Oost. De provincies Overijssel en Gelderland wilden testen of een regionaal reisverbod zinvol is om overlast in treinen tegen te gaan.

Treinreizigers die zich misdragen kunnen nu al een reisverbod krijgen. Maar dat verbod geldt alleen voor de vervoerder waar de persoon op dat moment mee reist. Wie zich misdraagt bij de NS, kan evengoed met Arriva verder reizen.

De pilot was bedoeld voor het traject tussen Arnhem en Doetinchem, waar Arriva samen met vervoerder Breng rijdt. "Daardoor kunnen overlastgevers dus 'hoppen' tussen Arriva en Breng als ze bij één van de vervoerders een reisverbod hebben. Dat wilden we tackelen met het regionaal reisverbod", zegt een woordvoerder van Arriva.

Maar het delen van persoonsinformatie tussen vervoerders onderling is te privacygevoelig, schrijft staatssecretaris Heijnen aan de Tweede Kamer.

"Waardeloos"

De vakbond voor treinpersoneel BOA ACP is woest. "Het is waardeloos", zegt vakbondsvoorzitter Gerrits. "Er wordt al ruim een jaar over deze proef gesproken. Ik snap niet dat het allemaal zolang moet duren voordat het kan."

De overlast is volgens Gerrits onveranderd groot. "Er zijn allerlei maatregelen genomen, maar er is nog steeds een toename van het aantal incidenten. Wij vinden het ongelooflijk dat de proef niet doorgaat. Dit komt het gevoel van veiligheid voor de reizigers ook niet ten goede."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl