De politie bij het winkelcentrum in Purmerend waar vorige week een 17-jarige jongen werd neergestoken
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Purmerend stemt unaniem voor messenverbod na nieuwe steekincidenten

De gemeenteraad van Purmerend heeft zoals verwacht unaniem ingestemd met het instellen van een messenverbod. De raad zou hierover eigenlijk pas na de zomer een besluit nemen, maar door een aantal recente steekincidenten in de stad was de stemming vervroegd.

Deze maand waren er verschillende incidenten in Purmerend. Op 1 juli raakten twee jongens van 15 en 17 jaar gewond bij een steekpartij op straat en vorige week donderdag werd er bij een winkelcentrum in de stad opnieuw een 17-jarige jongen neergestoken.

Burgemeester Van Selm noemt de toename van geweld en incidenten in de gemeente zorgwekkend en wil dit een halt toeroepen. "Er zijn jonge tieners bij betrokken en dat beeld zien we eigenlijk in het hele land. Het is niet normaal als kinderen een mes op zak hebben om zich te verdedigen of om indruk te willen maken", zo stelt ze in een persbericht.

Aangewezen gebieden

De daders gebruiken vaak zakmessen, keukenmessen en andere scherpe voorwerpen als steekwapen. Deze zijn niet verboden volgens de Wet wapens en munitie. Het voorgenomen messenverbod moet het toch mogelijk maken om op te treden wanneer iemand een mes bij zich draagt.

Zodra het verbod ingaat, kan de burgemeester bepaalde gebieden aanwijzen waar het verbod gaat gelden. In het aangewezen gebied is het dan voor iedereen verboden om messen of andere voorwerpen bij zich te hebben die als steekwapen kunnen worden gebruikt, zoals een zakmes of keukenmes. De gemeente zegt te streven naar 1 augustus als ingangsdatum.

Het verbod geldt niet als objecten zijn ingepakt waardoor ze niet direct als steekwapen kunnen worden gebruikt.

Preventief optreden

Van Selm is van plan om het verbod in de hele gemeente te laten gelden, aangezien de incidenten verspreid over de gemeente hebben plaatsgevonden.

"Een messenverbod op zichzelf is geen garantie op het voorkomen van steekincidenten", realiseert Van Selm zich. "Wel kan het strafbaar stellen van messenbezit helpen in de preventie en in het aanpakken van incidenten waarbij messen een rol spelen."

Advertentie via Ster.nl