Schipper Willard Molenaar
NOS Nieuws

KNRM-schipper: 'Ze waren in nood, je springt niet zomaar van zo'n hoog schip'

Schipper Willard Molenaar van het KNRM-schip van Ameland, de Anna Margaretha, werd rond half een vannacht zijn "bedje uitgepiept" met de melding over een brandend schip ten noorden van het eiland. "Het bleek te gaan om een car carrier, een groot autoschip."

Molenaar was met zijn bemanning als eerste ter plaatse bij het schip in nood en zag al snel dat de situatie vrij ernstig was. Er was een enorme rookpluim te zien en ze zagen een bemanningslid op het achterschip staan. "Die is in het water gesprongen en die hebben we eruit kunnen halen samen met de collega's van rederij Noordgat."

Daarna ging het allemaal heel snel, vertelt hij. "De brand verspreidde zich veel sneller dan verwacht dus die mensen moesten er allemaal af."

In de video hieronder vertelt Molenaar over de reddingsoperatie:

Schipper Willard kwam als eerste bij het brandende schip boven Ameland: 'We konden de hitte voelen'

Molenaar en zijn bemanning hebben zeven mensen uit het water gehaald. "Een voor een zijn ze gesprongen en wij hebben ze uit het water gevist. Toen was de helikopter ter plaatse en die heeft de rest eraf gehaald. Dat was op dat moment het juiste instrument om die mensen eraf te halen. Ik weet niet of u weet hoe een car carrier eruitziet, maar dat is gewoon een hele hoog doos van zo'n 30 meter hoog. Ze waren echt in nood en daarom moesten ze springen, dat doe je niet zomaar."

Supertrots op zijn bemanning

Volgens Molenaar waren de drenkelingen er slecht aan toe. "Ze hadden ademhalingsproblemen en waren gewond geraakt door de hoge sprong. Dat was wel pittig." Er zijn zestien opvarenden van het schip gewond geraakt en één opvarende is overleden. Hoe dat precies is gebeurd, is niet duidelijk.

Nadat zijn bemanning eerste hulp had verleend aan de zeven opgeviste zeelieden voer de Anna Margaretha naar Lauwersoog, waar ambulances klaar stonden om de gewonden naar het ziekenhuis te brengen.

Molenaar is "supertrots" op zijn bemanning. "Ik ben een van de acht betaalde schippers, maar dit zijn allemaal vrijwilligers die dit gewoon naast hun werk doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl