Een man haalt takken weg bij een brand in Gennadi, in het zuiden van Rhodos
NOS NieuwsAangepast

Code rood in meer Griekse regio's, gevaar Rhodos neemt af

Het gevaar voor nieuwe bosbranden in Griekenland neemt morgen weer toe. De Griekse autoriteiten hebben voor zes van de dertien regio's code rood afgekondigd, meer dan vandaag. Rood is het hoogste waarschuwingsniveau.

Het hoogste waarschuwingsniveau geldt morgen onder meer in de regio Athene, op het eiland Evia, in het noordoosten van de Peloponnesos en rond de noordelijke stad Thessaloniki. In de rest van het land is code oranje of code geel van kracht.

Het waarschuwingsniveau voor Rhodos wordt juist afgeschaald, van rood naar geel. Rhodos is het zwaarst getroffen eiland bij de bosbranden van afgelopen week. Zeker 10 procent van het eiland is afgebrand; duizenden inwoners en toeristen zijn geëvacueerd.

De afgelopen dag zijn volgens de Griekse autoriteiten zeker 53 brandhaarden geteld. Hotspots zijn nog steeds Rhodos en het eiland Corfu, zo'n duizend kilometer naar het westen. Hulpdiensten zeggen dat de meeste branden snel worden bestreden, voordat ze uitgroeien tot grote branden.

Op beide eilanden is het vuur vandaag opgelaaid door de harde wind. Inwoners van meerdere dorpen zijn geëvacueerd.

Blusvliegtuig crasht op Evia

Op Evia, waar morgen opnieuw code rood geldt, stortte vanmiddag een blusvliegtuig neer. Het lijkt erop dat het toestel na een waterlozing een boom raakte, beschadigd raakte en neerstortte. De twee piloten zijn om het leven gekomen. Nog een persoon kwam vandaag op het eiland om het leven door de branden.

Premier Mitsotakis heeft de nabestaanden zijn medeleven uitgesproken. "Ze hebben hun leven gegeven en levens gered", schreef Mitsotakis in een verklaring. Volgens hem bewijst het ongeluk hoe riskant het bluswerk is.

De crash van het vliegtuig was live te zien bij de Griekse omroep ERT. Let op, het zijn heftige beelden:

Reddingsteam blust en zoekt tussen de wrakstukken van gecrasht vliegtuig

Gevaar op Kreta

Kreta, het grootste Griekse eiland, is vooralsnog brandvrij. Ook daar wordt gewaarschuwd voor een zeer groot bosbrandgevaar en de autoriteiten zijn er niet gerust op.

Een lokale brandweercommandant zegt bij de publieke omroep ERT dat een vonkje genoeg is om de boel in lichterlaaie te zetten. Hij vraagt mensen om voorlopig af te zien van barbecues of het gebruik van machines in de buitenlucht. Iedereen die ergens rook ziet, wordt gevraagd 112 te bellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl