Een brandweer auto vlak bij de vlammen in Noord-Algerije, foto van gisteren
NOS Nieuws

Al tientallen doden en 200 gewonden door bosbranden Algerije

Het dodental als gevolg van de bosbranden in het noorden van Algerije is inmiddels opgelopen tot 34, melden de landelijke autoriteiten en media. De natuurbranden woeden in bossen, dorpen en stadjes in het bergachtige noorden.

Vooral Béjaïa in de regio Kabylië is zwaargetroffen. Daar zijn sinds zondag 23 mensen om het leven gekomen. Wind in combinatie met een droge ondergrond en warm weer maakt dat de bosbranden moeilijk onder controle te krijgen zijn.

De natuurbranden hebben een verwoestende werking op het landschap, dat zwartgeblakerd is:

'We waren al arm en de brand maakt de situatie nog erger'

Onder de doden zijn tien militairen die werden ingesloten door het vuur. Zo'n 200 mensen zijn gewond geraakt door de bosbranden. Ze hebben bijvoorbeeld brandwonden opgelopen of kampen met ademhalingsproblemen door rook.

Op satellietfoto's is te zien dat de rookpluimen vanuit Algerije reiken tot aan het Italiaanse eiland Sardinië, ruim 250 kilometer noordwaarts. Het Noord-Afrikaanse land wordt zwaargetroffen, meldt EU-observatieprogramma Copernicus vandaag.

Bosbranden hebben de afgelopen jaren vaker levens geëist in Noord-Algerije. In augustus vorig jaar vielen er zeker 37 doden door natuurbranden in het grensgebied met buurland Tunesië. Het jaar daarvoor vonden minstens 42 mensen de dood als gevolg van bosbranden in bergregio Kabylië.

Als gevolg van klimaatverandering wordt het Middellandse Zeegebied steeds vatbaarder voor bosbranden. Onder meer Griekenland wordt momenteel geteisterd door een reeks natuurbranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl