Thijs Römer in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

OM eist 240 uur werkstraf in zedenzaak tegen acteur Thijs Römer

Het OM eist 240 uur werkstraf in de zedenzaak tegen acteur Thijs Römer. Daarnaast eiste de officier van justitie 90 dagen gevangenisstraf waarvan 89 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. Die ene dag hoeft Römer niet naar de gevangenis vanwege de dagen dat hij is verhoord.

Römer werd in de rechtbank van Assen urenlang gehoord over de seksueel getinte berichten die hij uitwisselde met minderjarige meisjes. De 44-jarige acteur wordt verdacht van het online seksueel misbruiken van drie minderjarige fans. Hij wordt vervolgd voor het sturen van dickpics en voor het bezit van naaktfoto's van seksuele aard.

Römer zei voorafgaand aan de zitting dat hij in de rechtbank is "om mijn verantwoordelijkheid te erkennen, maar dat is niet hetzelfde als het bekennen van het mij tenlastegelegde". Hij zei graag zijn kant van het verhaal te willen vertellen.

Ook stelde hij dat hij "wel degelijk een grens over" is gegaan door met een van de slachtoffers, die destijds 14 jaar oud was, in appberichten over seks en seksualiteit te spreken. "Ik heb niet in het oog gehad dat ik veel ouder was en dat ik bovendien een bekende acteur was, en zij een fan van mij."

'Sex talk'

Op de zitting werd duidelijk dat de acteur in diverse chatgroepen zat van jonge fans die vaak smoorverliefd op hem waren. "Daar had ik niet moeten zijn", zei Römer daarover. Met een aantal minderjarige meisjes had hij ook aparte chatgesprekken die soms uitliepen op "sex talk".

Ook gaf hij toe dat hij de jonge vrouwen "vingertips" gaf, tips "in technische zin" over hoe ze moesten masturberen. Volgens een van de slachtoffers moest zij dat vervolgens laten zien via FaceTime. "Hij kon best dwingend zijn."

Römer erkende ook dat er "weleens een dickpic" gestuurd is. "Maar dat gebeurde altijd als het gesprek die sfeer had, ik heb niet zomaar zo'n foto naar haar toe geflanst."

Een van de vermeende slachtoffers las in de rechtbank haar verklaring voor:

Vermeend slachtoffer Thijs Römer emotioneel: ’Je wist dat ik 14 jaar was'

In haar pleidooi zei de advocaat van Römer dat haar cliënt bereid is om verantwoording af te leggen, maar dat dit niet betekent dat alles wat door de vrouwen is gezegd ook echt gebeurd is. Volgens haar is er weinig bewijs. Römer had beter moeten weten en zich meer bewust moeten zijn van zijn status, aldus de advocaat. Maar ook zei de advocaat: "Zij stalkten hem en verleidden hem met uitdagende berichtjes."

'Naaktfoto's voor een figurantenrol'

Römer, bekend van films en series als Alles is familie, Moordvrouw en Grijpstra & De Gier, kwam vorig jaar in opspraak toen een 20-jarige vrouw hem via Twitter beschuldigde van seksueel grensoverschrijdend gedrag toen zij 14 was. De vrouw zei op het platform dat zij naaktfoto's naar de acteur moest sturen om een handtekening te krijgen.

Daarna meldden zich ook twee andere jonge vrouwen. Een van hen zou hij een figurantenrol beloofd hebben in ruil voor naaktfoto's.

Het online misbruik zou zich hebben afgespeeld in de periode tussen november 2015 en november 2017. Römer sprak de beschuldigingen in mei 2022 op Twitter tegen en dreigde aangifte te doen wegens smaad en laster.

Ik was kwetsbaar, onzeker, en dat heb jij misbruikt.

Uit de verklaring van een van de slachtoffers

Alle drie de vrouwen maakten gebruik van hun spreekrecht. Een van hen las haar verklaring voor in de rechtszaal terwijl Römer zich naar haar toe had gedraaid.

"Ik was 14 Thijs!", zei ze tegen hem. "Mijn seksualiteit is door jou gevormd. Ik dacht dat het normaal was om foto's en video's te sturen. Maar dat is het niet. Na ons contact heb ik jarenlang onder toezicht gewoond, ik heb nare seksuele ervaringen gehad. Dat is niet jouw schuld, maar het is wel bij jou begonnen."

Lustgevoelens

De tweede vrouw in de rechtbank deed haar verklaring achter gesloten deuren in de slachtofferkamer. Het derde slachtoffer, niet aanwezig in de rechtbank, liet haar verklaring voorlezen door haar advocaat. "Terwijl ik verliefd was, had jij alleen lustgevoelens. Je liet me achter alsof het niets was. Thijs, ik was 15. Ik was kwetsbaar, onzeker, en dat heb jij misbruikt."

De uitspraak wordt over twee weken verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl