Netanyahu in het Israëlische parlement, vanochtend
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu uit ziekenhuis, kort voor stemming in parlement over omstreden hervorming

De Israëlische premier Netanyahu is ontslagen uit het ziekenhuis, nadat er afgelopen weekend een pacemaker bij hem was geplaatst.

Het ontslag betekent dat de 73-jarige Netanyahu aanwezig kan zijn bij de cruciale stemming over een eerste pakket van omstreden juridische hervormingen in Israël. Mogelijk vindt die stemming vandaag al plaats.

Vandaag wordt opnieuw geprotesteerd, wegen worden geblokkeerd door tegenstanders van de hervormingen. Gisteravond kondigden grote bedrijven in Israël aan dat er vandaag gestaakt wordt tegen de hervormingen.

Netanyahu werd zaterdagavond laat opgenomen in het ziekenhuis. Hij was een week eerder onwel geworden, wat werd toegeschreven aan uitdroging. Wel werd er een hartmonitor geplaatst. Vervolgens kreeg hij van de monitor de melding dat hij een pacemaker nodig had. Het Sheba Medical Center in Ramat Gan liet weten dat de ingreep goed was verlopen. Netanyahu zelf zei in een videoboodschap dat hij zich goed voelde.

Kort voor het ontslag van Netanyahu uit het ziekenhuis waren er in Jeruzalem nog volop protesten tegen de juridische hervormingen. Er waren duizenden mensen op de been die zwaaiden met onder meer Israëlische vlaggen en wegen blokkeerden.

Ook is een tentenkamp opgezet bij de Knesset, het parlement:

Massale protesten in Jeruzalem tegen regeringsplannen

De politie zette het waterkanon in om ze uiteen te drijven. Vanochtend blokkeerden demonstranten de ingang van het parlementsgebouw.

Ook mensen die voor de juridische hervormingen zijn, gingen de straat op, zoals te zien op onderstaande foto.

Luchtfoto van een protest van mensen die voor de juridische hervormingen, gisteren, in Tel Aviv

Er wordt al sinds begin dit jaar geprotesteerd in Israël tegen de plannen van de regering. Geregeld trokken die protesten meer dan 100.000 mensen. In januari maakte premier Netanyahu bekend controversiële juridische hervormingen te willen doorvoeren. De regering wil dat het Hooggerechtshof, de onafhankelijke macht, minder macht krijgt. In plaats daarvan zou de Knesset, het parlement, veel meer macht krijgen.

Eind maart kondigde de regering een afkoelingsperiode af vanwege de grootschalige protesten. Er werd in die periode zonder succes gewerkt aan een compromis met de oppositie. Nu poogt de regering-Netanyahu het pakket in delen door de Knesset te loodsen, met spoedig dus een eerste stemming.

Het exacte moment van de stemming hangt af van de duur en uitkomst van het marathondebat in de Knesset, dat gisteren begon. De Amerikaanse president Biden - de belangrijkste bondgenoot van Israël - riep Netanyahu eerder al op de hervormingen uit te stellen. "Het lijkt erop dat het huidige voorstel voor juridische hervorming meer verdeeldheid zaait, niet minder", zei Biden in een verklaring.

"Gezien de reeks bedreigingen en uitdagingen waarmee Israël op dit moment wordt geconfronteerd, heeft het geen zin dat Israëlische leiders overhaast te werk gaan - de nadruk moet liggen op het samenbrengen van mensen en het vinden van consensus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl