Leadzanger Matty Healy van The 1975
NOS Nieuws

Band The 1975 cancelt rest van Aziatische tour na ophef over kus

De Britse band The 1975 heeft de rest van zijn tour in Azië geannuleerd. Twee concerten in Indonesië en Taiwan zijn gecanceld, laten de bandleden weten in een verklaring. De mededeling komt een dag nadat de band op een festival in Maleisië van het podium was gehaald toen de leadzanger zich kritisch uitsprak over de anti-lhbti-wetgeving in het land en de bassist van de band vervolgens vol op de mond zoende.

"Helaas is het door de huidige omstandigheden onmogelijk om door te gaan met de geplande shows", schrijft de indiepopband, zonder verder details te geven. De band zou vandaag in de Indonesische hoofdstad Jakarta optreden. Indonesië heeft net als Maleisië een moslimmeerderheid en ook in dat land staan de lhbti-rechten onder druk.

De zoen werd door iemand uit het publiek vastgelegd in een video op TikTok:

The 1975 van podium gehaald vanwege deze zoen

The 1975 was vrijdagavond de hoofdact op het driedaagse Good Vibes-festival in Kuala Lumpur. Na de actie op het podium werd het festival gestopt. De organisatie zegt dat de band zich niet aan de voorschriften voor het optreden hield. Homoseksualiteit is strafbaar in Maleisië. Er staat een straf van maximaal twintig jaar op.

Persbureau Reuters meldt dat de gebeurtenissen in Maleisië tot beroering hebben geleid binnen de Maleisische lhbti-gemeenschap. Lhbti-personen zouden door de acties van frontman Matty Healy kunnen worden blootgesteld aan meer stigmatisering en discriminatie, schrijft Reuters.

Het is niet duidelijk waarom de band ook de show van overmorgen in Taiwan annuleerde. Taiwan staat bekend om zijn tolerantie tegenover de lhbti-gemeenschap. Sinds 2019 is bijvoorbeeld het homohuwelijk in Taiwan legaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl