NOS NieuwsAangepast

Toerist poept op slapende man Mallorca, eiland is klaar met excessen toerisme

Op sociale media wordt een filmpje gedeeld van een toerist die op het gezicht van een slapende man op het strand van Mallorca poept. Volgens de lokale krant Ultima Hora gaat het om een Nederlander. Het is het nieuwste voorbeeld van zich misdragende toeristen op het Spaanse eiland.

Op de ongedateerde video is te zien hoe een jonge jongen zijn broek omlaag trekt en op de boulevard van de badplaats El Arenal twee keer zijn behoefte doet op de slapende man. Op de achtergrond is gelach te horen. Het is onbekend of er iemand is opgepakt voor het voorval.

Screenshot uit de video, waarin te zien is hoe de toerist de man onderpoept

Op het eiland is verontwaardigd gereageerd op de actie van de toerist. De Nederlandse hotelmanager Saskia Schwan (63) zegt in het AD dat de video het eiland over gaat. "Het is echt walgelijk, dieptriest", stelt zij. "Wij Nederlanders hebben altijd een goede naam gehad in het toerisme, maar dat is nu langzaam aan het verdwijnen door dit soort fratsen. Het respect en het fatsoen onder de Nederlandse jongeren is verdwenen. Hoe gekker je doet, hoe cooler je bent."

Ook de vice-voorzitter van een buurtvereniging in El Arenal hekelt in Ultima Hora het gedrag van jonge toeristen. "Dit is gebeurd in het drukke gebied van Arenal. Ze zijn totaal losgeslagen: ze hebben veel gedronken, zijn vaak onder invloed van drugs en vol van agressiviteit." Volgens hem komen er veel jonge toeristen naar het eiland die niet eens een hotelkamer boeken, maar op het strand slapen. "Ze zijn zo'n 18 tot 20 jaar oud en komen alleen om dronken te worden."

Vorige week nog werden vijf Duitse jongeren op het eiland gearresteerd. Zij worden ervan beschuldigd een Duits meisje in een hotelkamer te hebben verkracht. Ook ontstaan regelmatig vechtpartijen onder de veelal jonge toeristen.

In 2021 mishandelde een groep jonge Nederlandse mannen hun landgenoot Carlo Heuvelman in Playa de Palma. Heuvelman werd onder meer hard tegen het hoofd geschopt en overleed later aan de gevolgen van hersenschade in het ziekenhuis. Hoofdverdachte Sanil B. werd eind vorig jaar veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.

Zowel B. als het OM ging in de zaak in hoger beroep. Eerder deze maand werd besloten dat B. tijdens het hoger beroep blijft vastzitten.

Goedkope bestemming

Meerdere budgetluchtvaartmaatschappijen vliegen dagelijks naar het eiland, waardoor het eiland een goedkope vakantiebestemming is voor jongeren. Om overlast tegen te gaan, lopen er naast Spaanse politieagenten in de populaire badplaatsen van Mallorca ook een aantal Duitse politieagenten rond. Eerder werden ook al Britse en Franse agenten ingezet.

Deze aanpak wordt niet alleen in Mallorca gehanteerd. In het Belgische Knokke liepen vorig jaar Nederlandse agenten rond om uitgaande jongeren in toom te houden. Deze zomer is dat wederom het geval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl