NOS NieuwsAangepast

'Namen lesbische moeders in Italiaanse stad van geboorteaktes gehaald'

In de Italiaanse stad Padua zijn de namen van niet-biologische lesbische moeders van de geboorteaktes van hun kinderen gehaald. Justitie in Padua heeft tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd dat de namen van 27 niet-biologische moeders van evenveel geboortecertificaten zijn verwijderd. Het gaat om de partners van vrouwen die in het buitenland kunstmatige inseminatie hebben ondergaan en zo zwanger zijn geworden.

De conservatieve regering-Meloni had al eerder bekendgemaakt dat het de wet op het geregistreerd partnerschap strenger wil handhaven. Die wet is in 2016 door een centrum-linkse regering ingevoerd. Koppels van hetzelfde geslacht kunnen zich sindsdien registreren, maar niet trouwen. Ook is niet geregeld wat er met kinderen moest gebeuren. Sommige burgemeesters, zoals die in Padua, stonden daarom toe om de naam van een niet-biologische ouder op de geboorteakte te zetten.

Door het strenger handhaven van de wet krijgen de niet-geregistreerde ouders minder rechten, schrijft de nieuwssite. Zo hebben zij toestemming nodig om alledaagse taken uit te kunnen voeren, zoals het kind uit school ophalen of namens het kind gebruikmaken van publieke diensten.

Adoptieprocedure

Ook mannenparen kunnen niet meer de namen van beide vaders laten registreren. Zij moeten nu kiezen wie van de twee als wettelijke vader op de geboorteakte wordt vermeld.

De tweede ouder moet eerst een adoptieprocedure doorlopen om ook op de geboorteakte te kunnen komen.

Vruchtbaarheidsbehandelingen voor homoseksuele stellen zijn in Italië nog steeds verboden. Toch zijn er manieren om kinderen te krijgen. In deze video uit maart vertellen Barbara en Chiara hoe dat bij hen ging en waar ze tegenaan liepen:

Homoseksuele ouders lopen tegen muur op in Italië: 'Politiek erkent realiteit niet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl