Duizenden wandelaars komen binnen op de Via Gladiola
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Vierdaagse zit erop, bijna 40.000 wandelaars halen finish

Het zit erop: 39.019 wandelaars hebben de Nijmeegse Vierdaagse voltooid, meldt Omroep Gelderland. Vanaf 09.30 uur druppelden de eerste mensen al over de finish en om 18.00 uur was het echt klaar.

Het was de eerste Vierdaagse in vier jaar tijd: in 2020 en 2021 ging het niet door vanwege corona en vorig jaar gooide extreme hitte roet in het eten, waardoor het evenement werd ingekort.

En dus was het nu weer ouderwets feest, onderweg én bij de intocht op de Via Gladiola:

Feest bij finish Vierdaagse, 'maar ben blij dat het voorbij is'

In totaal hadden 47.000 mensen zich ingeschreven om mee te lopen, maar niet iedereen heeft het einde gehaald. John Sijahailatua uit Maurik bijvoorbeeld, die de eerste dag één minuut te laat over de finish kwam. Maar te laat is te laat: hij mocht niet meer meedoen.

De discrepantie tussen het aantal inschrijvingen en aantal gefinishte deelnemers, is opvallend. Op dinsdag, dag 1, gingen meteen al duizenden wandelaars niet op pad. De organisatie zegt dat het mogelijk te maken heeft met de nieuwe manier van inschrijven.

Deelnemers moesten al in januari een startkaart kopen. Misschien heeft een aantal inschrijvers zichzelf toen overschat, denkt de organisatie. De startkaarten waren binnen twee dagen uitverkocht.

Oudste vrouwelijke deelnemer

Deze laatste dag bracht de wandelaars traditiegetrouw naar de Via Gladiola, langs de Overasseltse Vennen en de Kraaijenbergse Plassen. De bijna 40.000 sportievelingen die de finish haalden, kregen natuurlijk een Vierdaagsekruisje. Dit jaar deden drie mensen voor de zestigste keer mee aan het wandelevenement; zij kregen een eremedaille.

Wie vandaag ook een Vierdaagsekruisje verdiende, was de oudste vrouwelijke deelnemer van dit jaar: Blanche Troost (89) uit Roosendaal. Even leek het erop dat zij de tocht dit jaar niet mocht afmaken, omdat ze op de eerste dag haar trein miste en te laat van start ging. Maar ze kwam vandaag toch over de finish, anderhalf uur voor het eindsignaal. Ze is van plan om volgend jaar weer mee te doen.

Aangename temperaturen

In tegenstelling tot andere jaren, waren de temperaturen van de Vierdaagse 2023 aangenaam. Vorig jaar werd de eerste dag geschrapt vanwege extreme hitte, maar daar was nu geen sprake van. Vanochtend werden deelnemers zelfs overvallen door onverwacht lage temperaturen. "Normaal liggen ze op bedden voor hun blaren, maar nu lagen ze onder warmtedekens", zei een medewerker van het Rode Kruis tegen de regionale omroep.

Advertentie via Ster.nl