NOS Sport

Klaver duikt weer onder 50 seconden, derde wereldrecord voor Kipyegon

Lieke Klaver heeft bij de Diamond League-wedstrijden in Monaco voor de tweede keer in haar carrière een 400 meter onder de 50 seconden gelopen. Al was het nipt, ze liep in de dwergstaat een tijd van 49,99 seconden.

Lieke Klaver duikt in Monaco weer onder 50 seconden, Kaczmarek opnieuw eerste

Met die tijd werd de Nederlandse geen eerste, maar derde. De eerste plek ging naar de Poolse Natalia Kaczmarek in 49,63.

In Monaco zou Klaver eigenlijk de Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone treffen op de 400 meter. De Amerikaanse is olympisch kampioen op de 400 meter horden - en op dat onderdeel de grote rivale van Femke Bol.

Maar bij het WK in augustus wil McLaughlin-Levrone in actie komen op de 400 meter vlak. In Monaco zou ze die afstand ook lopen, maar ze trok zich op het laatste moment met knieklachten terug.

Vorige week dook Klaver bij Diamond League-wedstrijden in het Poolse Chorzow voor het eerst in haar loopbaan een 400 meter onder de 50 seconden. Met een persoonlijk record van 49,81 slechtte ze als tweede Nederlandse ooit de magische barrière. Toen werd Kaczmarek ook eerste.

Femke Bol heeft met 49,44 het Nederlands record outdoor in handen.

Andere Nederlanders

Nick Smidt werd bij de prestigieuze wedstrijd in Monaco op de 400 meter horden zesde (48,57). De Noor Karsten Warholm ging er op deze afstand met de zege vandoor.

Smidt wordt zesde in Monaco, Warholm snelt naar eerste tijd

Tweevoudig Europees en wereldkampioen en regerend olympisch kampioen Warholm zegevierde ook al in Oslo en Stockholm. In Monaco liep hij voor het eerst dit jaar tegen Alison dos Santos, die vorig jaar WK-goud won in een finale waarin Warholm instortte en zevende werd.

De Braziliaan liep met 47,66 zijn beste tijd van het seizoen, maar gaf toch toe op Warholm (46,51).

Het Nederlandse toptalent Niels Laros (18) liep in Monaco een B-wedstrijd op de 800 meter. Hij liet zich hierin gelden met de eerste plaats (1.44,78). In deze race deden ook de Nederlanders Ryan Clarke (derde), Bram Buigel (zevende) en Kevin Waimana Viezee (achtste) mee.

Derde wereldrecord Kipyegon

Faith Kipyegon verpulverde (4.07,64) op de mijl het wereldrecord van Sifan Hassan. De Nederlandse liep vier jaar geleden in Monaco bijna vijf seconden langzamer.

Omanyala snelste op 100 meter in Monaco, Kipyegon verpulvert wereldrecord op de mijl

Met dit wereldrecord verbetert de in bloedvorm verkerende Keniaanse voor de derde keer dit jaar een wereldrecord. Eerst deed ze dit al op de 1500 meter en de 5000 meter. Kipyegon is de eerste atlete die drie wereldrecords tegelijkertijd bezit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl