De Waddenzee (niet de plek waar de vulkaan ligt)
NOS Nieuws

Bolsward wil huizen verwarmen door warmte uit Nederlandse vulkaan

De hitte uit een vulkaan in de Waddenzee is de ideale manier om huizen in Bolsward te verwarmen, vindt het Fries burgerinitiatief Stogef. Initiatiefnemer Ynze Salverda is optimistisch dat het zal lukken. "Ik ga ervan uit dat over 2, 3 jaar de schep in de grond gaat."

De Zuidwalvulkaan werd ruim vijftig jaar geleden ontdekt en ligt tussen Harlingen en Vlieland. De vulkaan is 150 miljoen jaar oud en uitgedoofd. Maar eromheen is het nog steeds bovengemiddeld warm. De ideale bron voor de verwarming van huizen, licht Salverda toe na een artikel in NRC.

"De vulkaan straalt nog steeds warmte af. Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn om eens te kijken of we dat op een nuttige manier kunnen gebruiken", dacht hij drie jaar geleden. Hij speelde met het idee van geothermie: het oppompen van aardwarmte om huizen te verwarmen. Inmiddels krijgt het plan steeds meer vorm.

"Je kunt niet rechtstreeks in de vulkaan boren", legt hij uit. "Je moet ook niet te dicht op de vulkaan zitten want die aarde is daar zo warm geweest dat het helemaal verglaast."

In combinatie met andere warmtebronnen

Hij vertelt dat je water door een aardlaag heen moet pompen om warmte te kunnen onttrekken in Bolsward, waar zo'n zevenduizend aansluitingen zijn. "Bij Bolsward willen wij een paar kilometer diep gaan boren naar een poreuze zandlaag." Vervolgens wordt het warme grondwater omhoog gepompt. Via een warmtewisselaar wordt de warmte onttrokken en kan het gebruikt worden voor een warmtenet.

De Zuidwalvulkaan

Toch is er een kleine kanttekening: "Je moet het niet als één bron zien waar je alles mee kunt doen, maar in combinatie met andere bronnen is het een prima stap voor warmte."

Ook lopen de initiatiefnemers aan tegen procedures en vergunningen. "Daarom werken we heel nauw samen met de gemeente Súdwest-Fryslân. Zij doen aan alle kanten hun best om dit soort initiatieven te ontwikkelen. We hopen dat we hiermee een slag kunnen slaan zodat de burger zekerheid heeft en voor een goed tarief straks het huis kan verwarmen."

Nog een vulkaan in Nederland

Voordat er een goed tarief op tafel ligt, moet er vooral eerst veel geld uitgegeven worden. Maar: "De investering is het zeker waard. We hebben de economische scenario's uitgewerkt, dat is klaar. De volgende zet is dat de gemeente er nu mee aan de slag gaat om te kijken hoe ze er gestalte aan kunnen geven in Bolsward. In de komende paar jaren zouden inwoners de eerste ontwikkelingen al kunnen zien."

De Zuidwalvulkaan is niet de enige vulkaan in Nederland. Ook in de Noordzee ligt een vulkaan die in 2020 bij toeval werd ontdekt. Deze vulkaan wordt Mulciber genoemd en ligt 100 kilometer ten noordwesten van Texel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl