NOS NieuwsAangepast

What the heck is hacktivisme?

Hackgroep LulzSec did it again. Dit weekeinde was de website van de Amerikaanse Senaat, senate.gov, de pineut. LulzSec brak in op het publieke deel van de site en publiceerde er een aantal - overigens niet erg gevoelige - documenten. Volgens LulzSec, die eerder de servers van SonyPictures.com, Nintendo en de Amerikaanse omroep PBS aanviel, was de hack alleen bedoeld om aan te geven dat de site niet goed genoeg beveiligd is. Een schoolvoorbeeld van hacktivisme, maar wat houdt dat eigenlijk in?

Hacktivisme is een combinatie van, zoals de naam al zegt, hacken en activisme. Maar het is meer dan dat. Om het begrip beter uit te leggen, gaan we terug naar de basis.

Hacken

Hacken klinkt voor veel mensen negatief, maar dat hoeft niet. Een hacker is iemand die systemen test op fouten. Als iemand verkeerde bedoelingen heeft met hacken, dan wordt het cracken genoemd. Ook wordt hacken bijna altijd aan internet gelinkt, maar het begrip bestaat al veel langer dan dat. In de oudste betekenis van het woord betekent hacken alledaagse voorwerpen aanpassen om er nieuwe dingen mee te doen. In die zin was Leonardo Da Vinci, de Italiaanse kunstenaar en uitvinder misschien wel de eerste bekende hacker.

Politiek activisme

Politiek activisme houdt in dat door middel van acties wordt geprobeerd om de politiek of samenleving te veranderen. Meestal gebeurt dat op het sociale, economische of milieuvlak. Denk bijvoorbeeld aan de Kraakbeweging, de provo's, een beweging uit de jaren '60 die pleitte voor een geweldloos anarchisme, en de milieuorganisatie Greenpeace.

Hacktivisme

Door de twee begrippen, hacken en politiek activisme, samen te voegen, krijg je dus hacktivisme: een vorm van hacken om een politiek of sociaal doel te bereiken. Een paar voorbeelden van hacktivisme: - de website van het Indiase nucleaire onderzoekscentrum Bhabha Atomic Research Centre (BARC) is gehackt als protest tegen de tests van nuclaire wapens. - de beruchte Chinese firewall werd door hackers opengegooid om de Chinese internetgebruikers toegang te geven tot alle websites. - hackende leden van de Mexicaanse Zapatista-beweging legden de websites van de ministeries van Financiën en Gezondheid stil uit protest tegen de regering van president Ernesto Zedillo.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl