De haven van Antwerpen
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Nederlandse provincies voorkomen komst ethaankraker in Antwerpse haven

De provincies Zeeland en Noord-Brabant hebben samen met veertien milieuorganisaties de komst van een ethaankraker in de Antwerpse haven voorlopig voorkomen.

Ze zijn bang dat de ethaankraker te veel stikstof uitstoot voor nabijgelegen Natura 2000-gebieden en tekenden bezwaar aan tegen de omgevingsvergunning. De Belgische rechter geeft hen gelijk en heeft er een streep door gezet, schrijft Omroep Zeeland.

Volgens de rechter heeft de Vlaamse regering onvoldoende aangetoond dat de stikstofuitstoot geen risico vormt voor het nabijgelegen natuurgebied De Brabantse Wal.

Mokerslag

De uitbreiding van chemiereus Ineos, die de ethaankraker graag wil plaatsen, levert daardoor vertraging op. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic. Dat kan weer worden gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld isolatiemateriaal en auto-onderdelen.

In Belgische media wordt het besluit van de rechter "een mokerslag voor de Vlaamse economie" genoemd. De burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever, stelt dat Vlaanderen "de investering van de eeuw" dreigt mis te lopen.

De werkzaamheden worden per direct stilgelegd. De Vlaamse regering heeft zes maanden de tijd om zich opnieuw over de aanvraag te buigen.

Advertentie via Ster.nl