Traditiegetrouw blikten verschillende musicals tijdens de Uitmarkt vooruit op het nieuwe seizoen
NOS Nieuws

Uitmarkt stopt, gaststeden gaan opening culturele seizoen organiseren

Na 45 jaar komt er een einde aan de Uitmarkt in Amsterdam. De organisatie meldt dat het concept niet meer bij deze tijd past en aan vernieuwing toe is. Ze komt daarom met een nieuwe invulling voor het evenement, onder de noemer De Opening.

Voor Amsterdammers gold de Uitmarkt met kraampjes, gratis concerten en voorstellingen sinds 1978 als aftrap van het nieuwe culturele seizoen. Het evenement vond standaard plaats in het laatste weekend van augustus. Doel was om te laten zien welke concerten, voorstellingen en tentoonstellingen het komende jaar te zien zouden zijn.

Uit onderzoek onder betrokkenen vanuit de sector, overheden en financiers bleek dat de Uitmarkt op één centrale plek "niet meer aansluit bij het doel om een breed en divers kunst- en cultuuraanbod bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen". Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat de kraampjes en folders "niet meer in de huidige digitale en duurzame tijd passen".

Niet meer alleen in Amsterdam

Het nieuwe evenement vindt nog wel plaats in het laatste weekend van augustus, maar niet meer alleen in Amsterdam. "Het is te vergelijken met een nationaal evenement zoals Koningsdag of Sinterklaas", legt een woordvoerder van de organisatie uit. "Elk jaar organiseert één stad het centrale festivalhart."

In die gaststad staat een groot podium. "Andere steden kunnen aanhaken onder dezelfde nationale naam, met eigen instellingen en een eigen culturele programmering, wat de culturele diversiteit en het bereik ten goede komt." Er zal zowel online als offline media- en tv-aandacht zijn.

Komende maand wordt het begin van het culturele seizoen nog op kleinschalige manier gevierd in Amsterdam, maar al wel onder de nieuwe naam De Opening. Volgend jaar neemt een andere stad het stokje over. De eerste gaststad wordt later bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl