NOS Sport

Mannen doorbreken barrières in door vrouwen gedomineerd zwemonderdeel: 'Historisch'

Mannen zwemmen voor 't eerst individuele kür: 'Strijden voor meer inclusiviteit'

Een "historisch moment" voor artistiek zwemmers bij de WK in het Japanse Fukuoma. In de door vrouwen gedomineerde sport mochten voor het eerst mannen uitkomen op de individuele kür.

"Het is een eer om onderdeel te zijn van dit historische moment. Hopelijk openen we deuren voor heel veel jongens in de toekomst", zei de Brit Ranjou Tomblin (17).

"Het is als dansen, maar dan in het water", aldus Dennis Gonzalez Boneu (goud in Fukuoka) over zijn sport. Het artistiek zwemmen is vooral bekend van het synchroonzwemmen en bestaat als individueel onderdeel, maar ook in duetten of teams. Voor mannen is nog een wereld te winnen in de sport.

De zwemmers geven voor hun oefening door welke danselementen ze op muziek zullen uitvoeren, en worden daarop beoordeeld.

Tomblin en andere deelnemers spraken zich na het WK-debuut van de vrije kür uit over het breken van barrières, strijden voor de plek van mannen in hun sport. Uitspraken die we vooral kennen van sporten waarin juist mannen historisch gezien de dienst uitmaken.

"Er zijn heel weinig jongens in deze sport", weet Tomblin. "Toen ik begon, voelde ik me zeker overweldigd door alle meiden in de sport. Het gaf veel druk. Hopelijk zullen er meer jongens volgen, zodat er meer balans komt."

Vrouwen lopen ver voor

Die balans hopen ze ook te vinden in het niveau, dat bij de vrouwen op dit moment een stuk hoger ligt. "De vrouwen lopen ver op ons voor, maar de laatste vijf jaar zien we meer mannen die deelnemen aan de sport, ook in teams. Ik denk dat we over een paar jaar hun niveau kunnen halen", aldus Gonzalez Boneu.

Meer geschiedenis schrijven, vooral olympische, staat hoog op de lijstjes van de WK-debutanten. "Ik ben zo trots om deze droom te vervullen", aldus Kenneth Gaudet, winnaar van het brons in Fukuoma.

"We kunnen altijd blijven strijden voor meer gelijkheid. Daar doen we ons best voor. Mannen mogen met teams mee gaan doen aan de Spelen, de volgende stap is gemixte duetten. Meer jongens moeten echt onderdeel worden van deze sport. Ik hoop geschiedenis te schrijven op de Spelen van 2028, in mijn thuisstad (Los Angeles, red.)."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl