Ter illustratie: een sloot bij een weiland
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Partijen Zuid-Holland willen duidelijkheid over pfas-vervuiling

Een aantal politieke partijen in Zuid-Holland heeft de provincie vragen gesteld over de vervuiling van bodem en water met pfas en andere chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn. Ook willen ze dat het provinciebestuur omwonenden direct op de hoogte brengt als uit metingen blijkt dat er te hoge concentraties pfas voorkomen.

De oproep komt na fouten bij waterschap Delfland over een sloot in Den Haag. Die kwamen aan het licht in een uitzending van onderzoeksprogramma Pointer, eind vorige week.

Het programma meldde dat in 2021 bij een meting in een sloot in de wijk Leidschenveen in Den Haag een gehalte van 180 nanogram pfas per liter was geconstateerd. Dat is ruim 25.000 keer de grenswaarde die het RIVM veilig acht voor oppervlaktewater. De sloot ligt op industrieterrein Forepark, maar grenst aan een woonwijk, schrijft Omroep West.

Volgens Pointer zweeg het waterschap over het resultaat van de meting. Het waterschap zegt dat dat dat niet bewust was. "Bij het onderzoek naar de mogelijke vervuiler hebben wij een vergissing gemaakt. Wij hebben de cijfers per ongeluk verwisseld en dit betreuren wij zeer", aldus Delfland in een verklaring. "We hebben inmiddels nieuwe metingen in gang gezet."

In een brief aan het provinciebestuur vragen SP, ChristenUnie, D66, PvdA, GroenLinks, CDA, SGP, BBB, Volt, PVV, PvdD en VVD onder meer of de provincie en betrokken gemeenten worden geïnformeerd over het "type verontrustende metingen", zoals is gedaan in Leidschenveen.

"We willen dat het provinciebestuur het initiatief neemt om ervoor te zorgen dat er een eenduidig meldsysteem komt. En openheid over de bevindingen", schrijft SP-fractievoorzitter Lies van Aelst in een persbericht. "Dat is keihard nodig om te voorkomen dat er sprookjes of spookverhalen rondgaan richting onze inwoners."

Advertentie via Ster.nl