Jane Birkin in 2021
NOS NieuwsAangepast

Franse zangeres en actrice Jane Birkin (Je t'aime...) overleden

De Franse zangeres en actrice Jane Birkin (76) is in Parijs overleden. Volgens Franse media is ze vanochtend dood gevonden in haar woning in Parijs. Onlangs zegde ze om gezondheidsredenen een aantal concerten af .

Birkin werd geboren in Londen in 1946 en vestigde zich eind jaren 60 in Frankrijk. Ze nam ook de Franse nationaliteit aan. Ze werd beroemd met het nummer Je t'aime... moi non plus uit 1969, dat ze zong met haar toenmalige echtgenoot Serge Gainsbourg. Het stond tot 2013 in de Top 2000.

Het lied staat symbool voor de seksuele revolutie van de jaren zestig. Gesuggereerd werd dat het tijdens een echte vrijpartij werd opgenomen, door zijn expliciet seksuele aard. Het werd in meerdere landen verboden en er waren radiostations die weigerden het te draaien.

Het nummer werd oorspronkelijk opgenomen met actrice en sekssymbool Brigitte Bardot, met wie Gainsbourg eerder een relatie had, maar die wilde niet dat het werd uitgebracht, omdat haar man er niet achter stond. Dat gebeurde in 1986 alsnog, toen Bardot haar bezwaren aan de kant had gezet. Birkin zong het een octaaf hoger dan Bardot.

Birkin was ook een stijlicoon, onder meer bekend van de Birkin-tas. Op een vlucht van Parijs naar Londen viel haar tas uit het bagagevak en kwam de inhoud op de grond terecht. Ze verzuchtte tegen de man die naast haar zat dat het moeilijk was om een mooie leren tas te vinden. Hij bleek de directeur van het Franse modehuis Hermès, Jean-Louis Dumas, te zijn. Hij ontwierp vervolgens voor haar een zwarte leren tas: de Birkin Bag.

De Birkin-tas, die door de jaren heen in veel verschillende varianten is verschenen, is tegenwoordig nog steeds een van de meest gewilde en duurste designertassen. Er worden prijzen van tienduizend euro tot een enkele honderdduizenden euro's voor gevraagd. Birkin zelf had er maar één. "Je heb er maar één nodig, ze zijn zo zwaar dat ze je arm breken", zei ze.

Birkin was niet alleen een muze voor Hermès. Ze verscheen eind jaren zestig en begin jaren zeventig vaak in de glamoureuze designs van ontwerper Paco Rabanne, met wie ze ook bevriend was.

Birkin was de dochter van de Britse actrice Judy Campbell en marineofficier David Birkin. Jane Birkin behield altijd haar Britse tongval en ze had een stem die uit duizenden herkenbaar was.

Ze was van 1965 tot 1968 getrouwd met de componist John Barry, met wie ze een dochter kreeg, de fotograaf Kate Barry, die in 2013 overleed. In 1966 speelde ze een model in de film Blowup van de Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni, met onder anderen Vanessa Redgrave.

Gainsbourg

In 1969 kreeg ze als 22-jarige in Frankrijk een hoofdrol in de film Slogan, waar ze de 40-jarige Serge Gainsbourg leerde kennen, hij was haar tegenspeler. Ze vormden niet alleen een liefdeskoppel, maar ook een muzikaal duo. Uit de relatie werd dochter Charlotte Gainsbourg geboren in 1971. Het huwelijk strandde na 12 jaar.

In 1976 speelde ze in de film Je t'aime moi non plus, geregisseerd door Gainsbourg. De film heeft behalve de titel niets met het beroemde lied uit 1969 te maken. In de film wordt een serveerster in een truckerscafé verliefd op de homoseksuele chauffeur van een vuilniswagen. Mede dankzij haar jongensachtige uiterlijk valt hij voor haar.

Ook speelde ze in Death on the Nile (1978) en Evil under the Sun (1982) naar de boeken van Agatha Christie en onder meer A Soldier's Daughter Never Cries uit 1998.

Van 1980 tot 1991 was ze samen met regisseur Jacques Doillon. Met hem kreeg ze in 1982 haar derde dochter, Lou, die muzikant, actrice en model werd. Doillon regisseerde Birkin in verschillende films, zoals La Fille prodigue (1981), over incest, en, La Pirate (1984), over vrouwelijke homoseksualiteit, twee taboedoorbrekende films.

Dochter Charlotte Gainsbourg werd ook actrice en debuteerde in 2021 als regisseur met een portret van haar moeder: Jane by Charlotte. Daarin spelen beide vrouwen een rol, evenals een van de dochters van Charlotte, Jo Attal.

Jane Birkin met haar dochter Charlotte Gainsbourg en kleindochter Alice Attal in februari

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl