De auto's waarmee Scholten, Wieringa en anderen naar Oekraïne zijn vertrokken
NOS Nieuws

Schrijvers helpen leger Oekraïne: 'Poetin versla je niet met zang en dans'

Schrijvers Jaap Scholten, Jelle Brandt Corstius en Tommy Wieringa hebben in Oekraïne hulpgoederen geleverd aan het leger. In Nederland zamelden ze auto's en medische spullen in; afgelopen week vertrokken ze in een colonne van zeven groen gespoten terreinwagens naar Oekraïne.

In Oekraïne werden onder meer de hoofdstad Kyiv en Tsjernihiv aangedaan, een stad niet ver van de Russische en Belarussische grens. De schrijvers lichtten hun motivatie om actief te worden gisteren toe in het NOS-programma Met Het Oog Op Morgen. "Alles wat wat helpt mannen en vrouwen te overleven op het slagveld", zegt Scholten.

Sinds de tweede week van de oorlog zamelt hij spullen in met een grote groep vrienden. Onder hen zijn Wieringa en Brandt Corstius, maar ook anderen. Samen zorgden ze voor helmen, kogelwerende vesten en medische spullen als tourniquets.

Een ontmoeting met Oekraïense militairen, afgelopen week

Twee van de zeven auto's kregen onderweg panne; een is terugvervoerd naar Nederland, de ander wordt in Polen opgeknapt en gaat dan alsnog naar een Oekraïense legereenheid. Vier wagens zijn nu direct voor het leger.

Ook Tommy Wieringa ging mee in "dit avontuur", zoals hij de reis noemt. "Hoewel het een druppel op een gloeiende plaat is, het is reuze nuttig." Hij beschrijft hoe dankbaar de ontvangers waren die een terreinwagen overhandigd kregen. "Die zijn van levensbelang."

De groep brengt verder medische spullen als chest seals, een hulpmiddel voor wonden waarbij ook de longen zijn geraakt, en tourniquets of stuwbanden. Daarmee kunnen slagaderlijke bloedingen worden gestopt. "Alles wat helpt mannen vrouwen te overleven op het slagveld", vat Scholten samen. "Dit is wat iedere soldaat op het lijf heeft en waarmee gewoon levens kunnen worden gered".

Waarom een leger bevoorraden dat zelf ook voor slachtoffers zorgt? "Ik heb de pacifist in mij jaren geleden al begraven", zegt Wieringa daarover. "Poetin wordt niet verslagen met zang en dans."

Scholten zegt dat hij wordt gedreven "door iets wat ik niet eerder heb gehad". "Dit is een oorlog tussen goed en kwaad, we moeten deze mensen helpen."

Leden van de groep in een schuilplaats in Oekraïne

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl