NOS NieuwsAangepast

Iran stuurt moraalpolitie weer de straten op

De moraalpolitie in Iran gaat vanaf volgende week weer de straat op. Dat hebben de autoriteiten aangekondigd. In Teheran zou de dienst alweer patrouilles houden door de stad.

De moraalpolitie is verantwoordelijk voor de handhaving van de streng-islamitische kledingvoorschriften die in Iran gelden. Voor vrouwen geldt sinds 1984 onder meer de hoofddoekplicht. Vrouwen die hem niet dragen lopen kans gearresteerd te worden, zoals de 22-jarige Mahsa Amini.

Zij overleed in september vorig jaar na een arrestatie. Ze zou zich niet aan de kledingregels gehouden hebben, en volgens ooggetuigen werd ze mishandeld. Dit leidde tot grote woede in het land en tot massale protesten tegen het regime.

Mahsa Amini

De protesten werden met veel geweld en repressie neergeslagen. Honderden betogers kwamen om het leven. Ook zijn betogers na arrestatie geëxecuteerd vanwege hun deelname aan de rellen.

Afgelopen maanden was de moraalpolitie grotendeels onzichtbaar op straat. Wel worden sinds halverwege april speciale camera's gebruikt om vrouwen die geen hoofddoek dragen te identificeren. Die camera's hangen in openbare ruimtes.

Vorig jaar december kondigde de Iraanse procureur-generaal het opheffen van de moraalpolitie aan, maar toen al werd dat nieuws met scepsis ontvangen.

Op Twitter circuleren beelden waarop een vrouw zou worden opgepakt door een vrouwelijke agent van de moraalpolitie:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl