Bosbranden in de Canadese provincie Quebec
NOS Nieuws

In Canada is dit jaar al 2,5 keer Nederland aan bos afgebrand

De bosbranden in Canada hebben dit jaar al meer dan tien miljoen hectare bos verwoest. Dat komt neer op een gebied dat 2,5 keer zo groot is als de oppervlakte van Nederland, is te zien in cijfers van het CIFFC, een agentschap dat de bosbranden bestrijdt en in kaart brengt.

Canada heeft elk jaar te maken met natuurbranden, maar dit jaar zijn het er opvallend veel. Vorige maand verpulverden de branden al een record uit 1989: toen ging er in een heel jaar 7,3 miljoen hectare bos in vlammen op.

De branden zijn nog steeds moeilijk onder controle te krijgen. Zo zijn er vandaag meer dan 900 branden actief, en 23 nieuwe branden ontstaan. "We zien cijfers die slechter zijn dan onze meest pessimistische scenario's", zegt een onderzoeker van de Canadese regering tegen persbureau AFP.

Extreme weersomstandigheden

Experts verwachten dat cijfers verder zullen oplopen; normaal gesproken zijn de meeste bosbranden in het land in juli en augustus. "Deze omstandigheden zo vroeg in het seizoen zijn zonder precedent", zei de Canadese minister Bill Blair van Noodsituaties eerder. "Door klimaatverandering kunnen deze gevolgen van extreme weersomstandigheden zich vaker voordoen en ernstiger toeslaan in ons land."

Het bestrijden van de bosbranden wordt bemoeilijkt door de droogte en hoge temperaturen waar Canada de laatste maanden mee kampt.

Correspondent Marieke de Vries bezocht vorige maand een van de getroffen gebieden:

Onze correspondent bij de bosbranden in Canada, het gevaar blijft

De meeste branden woeden in gebieden die ver verwijderd zijn van bewoond gebied, toch hebben tot dusver 150.000 mensen hun huis moeten verlaten.

Vorige maand gingen meerdere Noord-Amerikaanse steden gehuld in een dikke laag rook afkomstig van de branden. Autoriteiten waarschuwden voor een zeer ongezonde lucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl