NOS NieuwsAangepast

Nederlandse sterrenfiscalist Frank B. aangeklaagd in VS

De Nederlandse belastingadviseur Frank B. is in New York aangeklaagd omdat hij meer dan 100 miljoen dollar wilde verbergen voor de Amerikaanse belastingdienst IRS.

De 63-jarige B. uit Naarden staat bekend als de fiscalist van sterren uit de showbizzwereld. Hij werkte voor wereldberoemde dj's als Afrojack en Tiësto, fotomodellen en diverse televisiepresentatoren, onder wie Linda de Mol. Hij tuigde voor zijn cliënten constructies op in belastingparadijzen, waardoor zij minder belasting zouden hoeven betalen.

Volgens de Amerikaanse aanklager hielden B's klanten daardoor elk jaar miljoenen dollars over. In bepaalde jaren werden ze Amerikaanse belastingplichtigen, waardoor ze wettelijk verplicht waren om over hun wereldwijde inkomen belasting af te dragen aan de VS. Onder deze klanten zijn volgens de aanklager twee internationaal vermaarde dj's, die niet bij naam genoemd worden.

'Negeerde verplichtingen'

"B., als belastingadviseur van veel vermogende klanten, kende de verantwoordelijkheid die zijn klanten hadden om Amerikaanse belastingen te betalen over hun inkomen, maar hij negeerde deze verplichting en koos ervoor om deze inkomsten op bedrieglijke wijze voor de IRS te verbergen", aldus de aanklager.

B. werd 12 juli in zijn vakantiewoning in Italië aangehouden om uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. De Nederlandse advocaat van B. zei deze week dat haar cliënt ervan uitging dat hij "opereerde binnen alle internationale belastingwetten en verdragen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl