Politie vorige week bij een van de plekken waar in Winschoten een schietpartij was
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Geweldsuitbarsting in Oost-Groningen: 'Dat kennen we hier helemaal niet'

De geweldsincidenten die de afgelopen weken in Oost-Groningen hebben plaatsgevonden, houden mogelijk verband met een tekort aan politieagenten in de regio. Volgens criminoloog Edward van der Torre moet de capaciteit worden opgeschroefd.

Vorige week waren er in Winschoten meerdere steek- en schietpartijen, waarbij drie gewonden vielen. Begin deze week werd een woning in het nabijgelegen dorp Oude Pekela beschoten. Niet veel later vond een schietpartij plaats bij een kapsalon in hetzelfde dorp.

In de nacht van dinsdag op woensdag vond in de stad Groningen een explosie plaats bij een schoonheidssalon in de Herestraat. Volgens de regionale omroep werkte een van de betrokkenen in Winschoten in de salon, al kon de politie dat niet bevestigen.

Diezelfde woensdag werden kogelgaten gevonden in de ramen van een café aan het Marktplein, waar het feest de Nacht van Winschoten plaats zou vinden. Gisterochtend probeerden twee jongens opnieuw een pand aan het Marktplein te beschieten, maar het lukte ze niet om het wapen af te vuren.

Volgens de politie maakte dit incident mogelijk deel uit van de reeks incidenten die sinds juli hebben plaatsgevonden. De geweldsuitbarsting heeft mogelijk te maken met een conflict tussen twee groepen die volgens RTV Noord banden hebben met het criminele circuit.

Naar aanleiding van de incidenten besloot de gemeente Oldambt, waar Winschoten onder valt, het tweedaagse feest de Nacht van Winschoten af te gelasten. Door alle ongeregeldheden maakte de gemeente zich zorgen over de openbare orde en veiligheid tijdens het feest.

'De sfeer is hier grimmig', zeggen inwoners van Winschoten

Criminoloog Edward van der Torre ziet het geweld steeds zwaarder worden. "Het is nieuw dat er in Groningen geweld is dat het publieke leven in deze mate raakt", zegt hij tegen RTV Noord over het afgelasten van de Nacht van Winschoten. "Dat kennen we hier helemaal niet."

Hij schreef samen met andere onderzoekers onlangs een rapport over criminaliteit in negen gemeenten rondom de stad Groningen. In dat rapport concluderen de onderzoekers dat er in 'De Ommelanden', zoals de randgemeenten worden genoemd, structureel te weinig agenten zijn.

Volgens het rapport zijn agenten terughoudend om naar de uithoeken van hun gebied te gaan, omdat ze dan minder snel bij andere meldingen kunnen zijn. Criminele ondermijning, waarbij onder- en bovenwereld met elkaar verweven raken, en met name de drugscriminaliteit profiteert hiervan, aldus de onderzoekers.

Te weinig politie

Het verbaast Van der Torre niet dat de situatie in Winschoten nu zo uit de hand kon lopen. In het rapport staat dat in Nederland de wettelijke norm één wijkagent per 5000 inwoners wordt gehanteerd om de aanwezigheid van de politie op lokaal niveau te garanderen. Dit betekent dat in de gemeenten Oldambt en Pekela, samen goed voor 50.000 inwoners in een zeer uitgestrekt gebied, dus zo'n tien wijkagenten zijn.

"Eigenlijk zou daar extra politie moeten zijn", vindt Van der Torre. "Nu wordt in sterke mate gekeken naar het aantal inwoners om te bepalen hoeveel politie in een gebied moet zijn. De politiek moet zich afvragen of dat inwoneraantal zo belangrijk moet blijven. Een uitgestrekt, dunbevolkt grensgebied met vakantieparken moet eigenlijk reden zijn om de capaciteit op te schroeven."

Advertentie via Ster.nl