Panama via VS naar derde Gold Cup-finale, Mexico te sterk voor Jamaica

Mexico en Panama hebben zich geplaatst voor de finale van de CONCACAF Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben. Zondagnacht treffen beide landen elkaar in het Amerikaanse Inglewood.

Dat de Mexicanen dankzij een 3-0 zege op Jamaica de eindstrijd hebben gehaald, is niet zo verwonderlijk. Mexico stond tien keer in de finale en won het toernooi acht keer. Vaak zijn de Verenigde Staten, titelhouder en zevenvoudig kampioen, de tegenstander in de finale, maar Panama stak daar afgelopen nacht na strafschoppen een stokje voor.

Voor de Panamezen is het pas de derde finale en de eerste sinds 2013. Het land won de Gold Cup nog nooit want in de finales van 2005 en 2013 waren de VS te sterk.

Feest bij Adalberto Carrasquilla en keeper Orlando Mosquera na de winnende strafschop tegen de Verenigde Staten

Panama en de VS wisten in de eerste negentig minuten van hun halve finale niet tot scoren te komen. In de verlenging gebeurde dat wel. Eerst was het Iván Anderson die de score opende voor Panama. De verdediger vond zichzelf alleen voor keeper Matt Turner na een diepe bal, omspeelde de goalie van Arsenal en schoot raak in het lege doel.

In de blessuretijd van de eerste helft van de verlenging was het echter alweer gelijk voor de Amerikanen, waar AZ-speler Djordje Mihailovic de hele wedstrijd meespeelde. Jesús Ferreira schoot met een volley fraai vanaf een meter of vijftien raak.

VS op herhaling

Strafschoppen moesten de beslissing brengen. In de kwartfinales had Amerika zich op die manier al ontdaan van Canada, maar tegen Panama ging het al bij de eerste poging mis. Ferreira, de held van de verlenging, zag zijn inzet gestopt worden door keeper Orlando Mosquera.

Panama miste later ook nog een strafschop, maar nadat Mosquera de poging van Cristian Roldan had tegengehouden, mocht Adalberto Carrasquilla het afmaken. De middenvelder van Houston Dynamo schoot hard en onberispelijk raak.

Dolle vreugde bij Panama na de beslissende strafschop

Mexico, met Ajacied Jorge Sánchez in de basis, mocht tegen Jamaica al na tachtig seconden juichen toen Henry Martin de bal achter Jamaica-keeper Andre Blake had gewerkt. In een druk strafschopgebied kon de concurrent van Feyenoord-spits Santiago Giménez redelijk vrij de 1-0 maken.

Na een half uur spelen verdubbelde Luis Chávez de voorsprong door een vrije trap schitterend binnen te schieten. Giménez en Ajacied Edson Álvarez kregen in de tweede helft nog wat speelminuten. Zij zagen dat diep in blessuretijd Roberto Alvarado nog de 3-0 binnen kon tikken.