Demonstranten steken autobanden in brand en gooien met stenen naar de politie
NOS Nieuws

Doden bij protesten Kenia tegen belastingverhogingen

Bij protesten in Kenia zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. 53 kinderen tussen de 10 en 15 jaar zijn naar het ziekenhuis gebracht nadat er traangas hun schoolgebouw in was gegooid.

In het hele land zijn mensen de straat op gegaan vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud en - specifieker nog - een nieuwe wet waarmee de belastingen verhoogd zouden worden. Zo zou onder meer de accijns van brandstof straks verdubbeld worden. De Keniaanse regering zegt dat de belastingverhogingen essentieel zijn om schulden af te lossen en nieuwe banen voor jongeren te creëren.

De nieuwe wet leidt tot dusdanige onrust in het land dat de protesten verboden zijn. Toch zijn mensen gisteren weer de straat op gegaan. Alleen al in de hoofdstad Nairobi staken honderden demonstranten autobanden in brand en vernielden ze de ingang van een recent gebouwde tolweg.

De betogers gooiden met stenen naar de politie, die terugvuurde met traangas:

Protesten tegen belastingverhogingen Kenia lopen uit op rellen

Met name op de snelweg richting het vliegveld van Nairobi waren er volgens persbureau Reuters harde confrontaties. Volgens de autoriteiten zijn er bij de ongeregeldheden zes demonstranten omgekomen, maar mensenrechtenorganisaties melden zeker het dubbele aantal doden.

Een politiewoordvoerder zegt tegen persbureau AP dat op meerdere plaatsen doden zijn gevallen. In Mlolongo, 20 kilometer ten zuidoosten van Nairobi, kwamen drie mensen om het leven. Twee slachtoffers zijn gevallen in het dorp Kitengela, 20 kilometer ten zuiden van Nairobi. En de zesde dode viel in Emali, 120 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad.

Het hoofd van de politie zei dinsdag dat "alle wettelijke middelen" worden ingezet om de betogingen op te breken. Vorige vrijdag kwamen er ook al zes mensen om het leven bij de protesten. Die zijn aangewakkerd door oppositieleider Odinga, die zich fel blijft verzetten tegen de belastingverhogingen. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de Keniaanse politie ervan excessief geweld te gebruiken tegen de demonstranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl