Staatssecretaris Van der Burg vrijdagavond, vlak na de val van het kabinet
NOS Nieuws

Van der Burg heeft 'zeker' nog hoop dat zijn spreidingswet er komt

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van asielzaken heeft nog een sprankje hoop dat de Tweede Kamer zijn spreidingswet na de zomer behandelt. "Het zou me helpen", zei hij in het NPO Radio 1-programma Sven op 1. "Maar zo niet, dan vind ik een andere weg."

Het is zeer twijfelachtig of de veelbesproken wet, die bedoeld is om asielzoekers beter over het land te verdelen, er nog komt. Na het zomerreces, op dinsdag 12 september, besluit de Tweede Kamer welke onderwerpen controversieel worden verklaard nu het kabinet-Rutte IV is gevallen. Dat betekent dat die thema's tot er een nieuw kabinet is niet meer worden behandeld.

De spreidingswet, waarmee gemeenten desnoods gedwongen kunnen worden tot asielopvang, is van begin af aan omstreden. Ook Van der Burgs eigen partij, de VVD, heeft er lang over gesoebat. Afgelopen maandag, in het debat over de val van het kabinet, zei VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans dat ze niet verwacht dat de wet nog wordt behandeld.

'Ik ga gewoon door'

In het NPO Radio 1-programma van Sven Kockelmann zei Van der Burg vandaag dat "we gaan zien wat de Kamer doet", maar dat hij "zeker" nog hoop heeft dat de wet na het reces door Tweede en vervolgens Eerste Kamer wordt aangenomen en dan op 1 januari 2024 kan ingaan. "Ik zie dat in elk geval de provincies, de gemeentes, de veiligheidsregio's, de Commissarissen van de Koning, Vluchtelingenwerk en het COA allemaal zeggen: maak de wet niet controversieel."

Van der Burg voegde daaraan toe dat hij als demissionair staatssecretaris hoe dan ook voluit doorgaat met waar hij nu ruim anderhalf jaar mee bezig is. "We moeten zorgen dat we de instroom op orde krijgen. We moeten zorgen dat we voldoende opvangplekken hebben, dus daar ga ik gewoon mee door, spreidingswet of niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl