Yesilgöz in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Yesilgöz wil Rutte opvolgen als VVD-leider

Demissionair minister Dilan Yesilgöz wil Mark Rutte opvolgen als leider van de VVD. In De Telegraaf zegt Yesilgöz dat ze klaarstaat om Nederland "nog sterker en weerbaarder te maken".

Yesilgöz werd al gezien als mogelijke lijsttrekker van de VVD. Eerder meldde de NOS dat ze ook de voorkeurskandidaat is van het partijbestuur, maar dat wordt vermoedelijk pas later deze week bevestigd. Het VVD-bestuur heeft aangekondigd deze week al een kandidaat voor te dragen, nadat Rutte maandag zijn vertrek uit de politiek had aangekondigd.

De 46-jarige Yesilgöz is sinds vorig jaar minister van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was ze staatssecretaris en Kamerlid. Voor haar overstap naar Den Haag in 2017 was ze raadslid in Amsterdam.

De afgelopen maanden leidde ze als minister de kabinetsonderhandelingen over het migratiebeleid. Die leidden niet tot resultaat; afgelopen vrijdag viel het kabinet erover.

Premierschap?

In De Telegraaf zegt Yesilgöz klaar te zijn voor een volgende stap als partijleider en eventueel premier, "voor zover je van tevoren helemaal voorbereid kunt zijn op die rol". Ze wijst op de verschillende politieke functies die ze op lokaal en landelijk niveau heeft gehad. "Ik neem inmiddels een berg ervaring mee."

Demissionair premier Rutte, die op de NAVO-top in Vilnius is, reageert enthousiast op de kandidatuur van Yesilgöz, maar wil er weinig over kwijt. "Ik vind haar geweldig, maar dat is ook het enige dat ik erover zeg. Waarom is dat? Omdat het allerergste wat een nieuwe potentiële partijchef kan hebben is dat de voorganger zich ermee gaat bemoeien. Het is al lastig genoeg voor haar dat ik ook nog rondloop op het toneel de komende maanden. Dus daar laat ik het bij, maar ik vind haar geweldig, echt geweldig."

Kijk hier wat ze zegt over haar keuze om VVD-leider te worden

Yesilgöz over haar ambitie als VVD-leider: land nog mooier en vrijer maken

Yesilgöz is de tweede VVD'er die zich meldt voor het partijleiderschap. Maandag deed oud-Kamerlid André Bosman dat al. Er volgt daarom een ledenraadpleging.

Maandag en gisteren lieten andere VVD-prominenten al weten niet beschikbaar te zijn om Rutte op te volgen. Onder anderen Edith Schippers, Klaas Dijkhoff en Sophie Hermans bedankten.

Gisteren zei Yesilgöz nog - met een glimlach - dat ze aan het nadenken was over de vacature:

'Ik ben er nog over aan het nadenken'

Ook in De Telegraaf laat Mona Keijzer weten dat ze geen leider van het CDA wil worden. Eerder probeerde ze dat wel een aantal keer, maar dat mislukte. In het kabinet-Rutte III was Keijzer staatssecretaris van Economische Zaken, tot ze werd ontslagen na kritiek op de coronamaatregelen.

Na de aankondiging van Wopke Hoekstra dat hij geen CDA-lijsttrekker wil worden werd haar naam in de media genoemd als mogelijke opvolger. Keijzer laat nu weten daar niet voor te voelen. Ze vindt dat het CDA geen duidelijke koers heeft en zegt het niet te kunnen opbrengen om daar haar energie in te steken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl