Activision Blizzard is de uitgever van bekende titels als World of Warcraft, Overwatch, Call of Duty en Candy Crush
NOS Nieuws

Microsoft mag miljardenovername van game-uitgever doorzetten

Een opsteker voor Xbox-producent Microsoft. De techreus mag van de federale Amerikaanse rechter doorgaan met de geplande overname van game-uitgever Activision Blizzard. Met de deal zijn omgerekend tientallen miljarden euro's gemoeid.

Een maand geleden diende de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) een spoedverzoek in om de miljardendeal tegen te houden tot de zaak in augustus wordt behandeld door de toezichthouder. Dat spoedverzoek heeft de rechtbank nu afgewezen.

De marktwaakhond vreest dat de fusie leidt tot oneerlijke concurrentie. Microsoft wil geen uitstel, want dat zou betekenen dat het bedrijf een miljardenboete moet betalen aan de game-uitgever. Als er voor 18 juli geen overname is, gaat de deal niet door en moet de techreus betalen.

Activision Blizzard is de uitgever van bekende games als World of Warcraft, Overwatch, Call of Duty en Candy Crush. De mogelijke overname werd begin 2022 bekendgemaakt. De deal had een waarde van omgerekend zo'n 60 miljard euro. Het zou de grootste overname ooit in de game-industrie zijn.

Zorgen bij concurrent

De Britse toezichthouder Competition and Markets Authority (CMA) wees de miljardendeal eerder af. In april zei CMA bezorgd te zijn over de toekomst van cloud gaming - waarbij een spel gestreamd wordt naar een apparaat - als de overname zou doorgaan. De EU ging al wel akkoord met de overname.

Rivaal Sony, eigenaar van Playstation, verzet zich al maanden tegen de overname van de game-uitgever door Microsoft. Het Japanse bedrijf vreest dat als Microsoft Activision Blizzard in handen krijgt, populaire games alleen nog maar voor Xbox uitgegeven zullen worden en niet meer voor Playstation. Microsoft beloofde eerder meermaals dat dit niet zou gebeuren.

Een andere rivaal, Nintendo, sloot in december een overeenkomst met Microsoft. Daarin werd vastgelegd dat de Call of Duty-spellen de komende tien jaar ook voor spelcomputers van Nintendo worden uitgegeven.

Nederlands tintje

Het miljardenspel rond Activision Blizzard heeft ook een Nederlands tintje. De Amerikaanse game-uitgever liet jarenlang een groot deel van de inkomsten via een dochterbedrijf in Amstelveen stromen, vooral vanwege belastingvoordelen. Bij een overname zal ook de Nederlandse bv eigendom van Microsoft worden. Volgens het laatste Nederlandse jaarverslag van de game-uitgever, over 2021, was de omzet via Nederland nog ruim 1,35 miljard euro.

In het jaarverslag deelt het game-bedrijf ook zijn visie op de voorgenomen overname. "We verwachten enorm te profiteren van een partner als Microsoft bij het versneld bereiken van onze ambities", schrijft Philippe Bost, bestuurder van de Nederlandse tak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl