NOS Sport

Met Sluiter als gids bereikt Svitolina laatste vier Wimbledon: winst op Swiatek

Svitolina stunt tegen Swiatek op Wimbledon, tot genoegen van coach Sluiter

Met Raemon Sluiter als coach heeft Jelina Svitolina haar opmars op Wimbledon voortgezet. De 28-jarige Oekraïense was in de kwartfinales in een prachtig duel met 7-5, 6-7 (5), 6-2 te sterk voor de Poolse nummer één van de wereld, Iga Swiatek.

De 28-jarige Svitolina, de voormalig nummer drie van de wereld, kreeg vorig jaar in oktober samen met de Franse tennisser Gaël Monfils een dochter en keerde drie maanden geleden onder leiding van Sluiter, sinds maart haar coach, terug op de tennisbaan. En met veel succes.

Ze won in mei het graveltoernooi van Straatsburg, bereikte daarna de kwartfinales op Roland Garros en staat nu bij de laatste vier op Wimbledon.

Voor gek verklaard

"Een ongelooflijk gevoel hier te spelen", zei Svitolina na afloop. "Als iemand voor het toernooi had gezegd dat ik de nummer één van de wereld zou verslaan en de halve finales zou halen, had ik die voor gek verklaard. Het was niet makkelijk. Ik ben erg trots."

Raemon Sluiter juicht op de tribune

Svitolina, de huidige nummer 76 van de wereld, toont het hele toernooi al veel vechtlust en tegen Swiatek, die voor het eerst in de kwartfinales stond in Londen, was dat niet anders.

De Poolse kwam in het eerste bedrijf tweemaal een break voor, maar was zelf kwetsbaar op haar tweede opslag, waarop ze maar één van de twaalf punten pakte die set. Svitolina greep de eerste set door vanaf 3-5 vier games op rij te winnen.

In de tweede set serveerde Swiatek wel iets beter, maar opnieuw gaf ze een break voorsprong uit handen. Svitolina knokte zich naar 4-3 en overleefde op 4-4 twee breekkansen. Swiatek gaf geen krimp ,dwong een tiebreak af en won die ondanks een 4-1 achterstand.

Jelina Svitolina

Het momentum leek nu weer bij de Poolse te liggen, maar uit het niets leverde ze op 1-1 haar service in. Svitolina ging daarna alleen maar beter spelen, zocht vol agressie de winners en vond die ook geregeld. Na een tweede break op 3-1 was het duel gespeeld.

'Sluiter geweldig persoon, het klikt'

Het leverde Svitolina een luid applaus op van de toeschouwers en Sluiter klapte tevreden mee. "Ik zou wel een biertje lusten", zei ze na afloop. "Even genieten met mijn team en daarna zorgen dat ik klaar ben voor de halve finale."

Bij de persconferentie prees Svitolina haar coach Sluiter. "We praten veel over verschillende spelstijlen, over de manier waarop ik moet spelen", zei ze. "Ten eerste is hij een geweldige kerel, hij is een geweldig persoon. Ik denk dat we het erg leuk vinden om samen te werken op de baan, maar ook daarbuiten. Ja, er klikte gewoon iets en tot nu toe werkt het goed. Ik ben blij dat we deze band hebben gecreëerd."

Bij de laatste vier treft Svitolina de Tsjechische Markéta Vondrousová, die de Amerikaanse Jessica Pegula met 6-4, 2-6, 6-4 versloeg. Het wordt voor Svitolina haar tweede halve finale op Wimbledon, na die van 2019. In datzelfde jaar bereikte ze ook de halve finales op de US Open. Verder kwam ze nog niet op een grandslamtoernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl