Den Haag krijgt 'supersterke' kastanjebomen die resistent zijn tegen boomziekte
De Wageningen University & Research (WUR) heeft een kastanjeboom gekweekt die bestendig is tegen de zogeheten kastanjebloedingsziekte. De gemeente Den Haag heeft zestig van deze bomen gekregen.
In Den Haag staan talloze paardenkastanjes waarvan de oudste 140 jaar is. Ze staan langs lanen en pleinen zoals Plein 1813, de Prinsesse- en Koninginnegracht en bij paleis Noordeinde.
Twintig jaar geleden dook de kastanjebloedingsziekte op in Nederland en de ziekte tastte al snel bomen aan in het hele land. Ook de bomen in Den Haag kregen ermee te maken. Volgens de gemeente werd uiteindelijk 65 procent van de paardenkastanjes aangetast. Een genezing voor de ziekte werd al die tijd niet gevonden, schrijft Omroep West.
In 2018 vroeg de gemeente aan de universiteit in Wageningen om een oplossing te vinden voor de boomziekte. "Al snel werd duidelijk dat de enige duurzame oplossing bestaat uit het vinden van niet, of op zijn minst, minder gevoelige kastanjes", zeggen onderzoekers Jelle Hiemstra en Marcel Wenneker van de WUR. "Dat is nu gelukt."
Sterkere bomen
Jarenlang werden kastanjesoorten door het hele land gescreend om te kijken hoe sterk ze waren. Op een testveld van de universiteit stonden ruim 800 jonge kastanjebomen, die geïnjecteerd werden met de ziekmakende bacterie die er uiteindelijk voor zorgt dat de boom sterft. Daarna werd onderzocht welke bomen wel en niet ziek werden.
"Er bleken grote verschillen tussen kastanjes onderling. Een aantal minder bekende soorten heeft duidelijk minder last van de bacterie", zegt de WUR. Er is nu dus een sterke kastanjesoort gevonden die minder last heeft van de bloedingsziekte. Waarom het zogenaamde immuunsysteem van deze bomen beter werkt, is volgens de universiteit nog niet duidelijk.
De gemeente heeft in ieder geval zestig van deze minder gevoelige kastanjebomen ontvangen. De jonge boompjes staan momenteel in de Stadskwekerij in de stad. Als ze over vier jaar groot genoeg zijn, kunnen ze in de stad worden geplant.