Klaas Dijkhoff tijdens het najaarscongres van de VVD
NOS NieuwsAangepast

Klaas Dijkhoff wil Rutte niet opvolgen als VVD-lijsttrekker

Klaas Dijkhoff is niet beschikbaar als nieuwe lijsttrekker van de VVD. Dat zei hij maandagavond bij Op1. "Dromen zijn bedrog. Het beeld dat ik heb van hoe ik vader en echtgenoot wil zijn valt niet te combineren met het beeld dat ik heb van wat een premier zou moeten leveren."

De naam van Dijkhoff kwam in verschillende lijstjes, onder meer in het panel van EenVandaag, naar voren als gedoodverfde opvolger van Mark Rutte. Dat heeft hem echter niet van gedachten doen veranderen. "Ik heb eerder aangegeven dat dit de komende veertien jaar sowieso niet in mijn plannen zit. Ik heb de keuze gemaakt om niet fulltime politicus te zijn."

Het fragment uit Op1 waarin Dijkhoff zijn keuze toelicht:

'Het past niet bij hoe ik vader en echtgenoot wil zijn'

Dijkhoff was onder meer VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en minister van Defensie. In 2021 stopte hij als politicus.

Lijsstrekkersverkiezingen nodig

Oud-Kamerlid André Bosman stelde zich vandaag kandidaat om lijsttrekker van de VVD te worden. Bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 zei hij: "De partij gaat mij aan het hart en daar heb ik ideeën bij. Ik heb daarom besloten om mij te kandideren voor het lijsttrekkerschap van de VVD."

De kandidatuur van Bosman lijkt weinig kans te maken, maar het betekent wel dat er lijsttrekkersverkiezingen moeten komen. Dat staat zo in de statuten van de VVD.

De partijtop wilde later deze week eigenlijk een opvolger bekendmaken voor Mark Rutte. Namen die rondgaan zijn onder meer die van demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz en fractievoorzitter van de Tweede Kamer Sophie Hermans.

Bosman is voormalig F-16-piloot en was van 2010 tot 2021 Kamerlid voor de VVD. Hij voerde toen het woord over visserij, waterkwaliteit en Antilliaanse Zaken. Tegenwoordig is hij communicatiedirecteur van energiebedrijf Uniper, eigenaar van de kolencentrale op de Maasvlakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl