NOS NieuwsAangepast

Straf Maurice de Hond blijft staan

De veroordeling van Maurice de Hond voor smaad is onherroepelijk geworden. De Hoge Raad heeft bepaald dat hij in oktober 2009 terecht is veroordeeld door het gerechtshof in Amsterdam. Zijn cassatieverzoek is afgewezen.

De Hond heeft een voorwaardelijke straf van twee maanden cel gekregen, omdat hij herhaaldelijk Michael de Jong, bekend als 'de klusjesman', heeft aangewezen als dader in de Deventer moordzaak.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad adviseerde in januari om de uitspraak van het hof te vernietigen. Doorgaans neemt de Hoge Raad zo'n advies over, maar in dit geval is dat niet gebeurd.

De raad vindt dat het hof destijds voldoende de vrijheid van meningsuiting van De Hond en de bescherming van De Jong tegen elkaar heeft afgewogen.

Financiën

In de Deventer moordzaak draait het om de dood van de 60-jarige Jacqueline Wittenberg. Haar stoffelijk overschot werd in september 1999 in haar woning aangetroffen. De vrouw was door middel van messteken en wurging om het leven gebracht.

Ernest Louwes, die de financiën voor de vrouw verzorgde, werd veroordeeld tot twaalf jaar cel. Volgens Maurice de Hond is Louwes onschuldig en heeft de klusjesman met de dood van de weduwe te maken.

De volgende stap van De Hond is naar het Europese hof in Straatsburg, zei hij na het aanhoren van het oordeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl