Novak Djokovic
NOS SportAangepast

Avondklok zit Djokovic dwars op Wimbledon, Roeblev voor het eerst kwartfinalst

Titelhouder Novak Djokovic heeft nog een set nodig om de kwartfinales op Wimbledon te bereiken. Tegen de Pool Hubert Hurkacz stond de Serviër zondagavond met 7-6 (6), 7-6 (6), 0-0 voor, toen de wedstrijd stilgelegd moest worden.

Hurkacz, achttiende op de ranking en in 2021 verantwoordelijk voor de uitschakeling van achtvoudig toernooiwinnaar Roger Federer in diens laatste optreden op het Londense gras, maakte het de nummer twee van de wereld absoluut niet makkelijk.

Dat mondde uit in twee buitengewoon vermakelijke sets. In de eerste kwam het Poolse servicekanon in de tiebreak op een 6-3 voorsprong. Met vijf punten op rij ging de set echter alsnog naar Djokovic.

Hubert Hurkacz

In de tweede set kreeg Hurkacz liefst vijf breekpunten tegen. De meeste werkte hij weg met een ace - hij sloeg er maar liefst 23 - maar eentje maakte hij onschadelijk met een bijzondere volley die terug over het net stuiterde. In de tiebreak sloeg Djokovic opnieuw toe, hoewel Hurkacz op 5-4 met twee servicebeurten in het verschiet op rozen leek te zitten. Hij leverde beide punten echter in.

Omdat er tijdens het grastoernooi in Engeland niet tot later dan 23.00 uur getennist mag worden vanwege overlast voor de omwonenden, werd het duel vervolgens stilgelegd. Maandag dus het vervolg.

Zwaarbevochten zege Roeblev

Na een meeslepende vijfsetter bereikte Andrej Roeblev voor het eerst de kwartfinales op Wimbledon. De Russische nummer zeven van de wereld klopte Aleksandr Boeblik met 7-5, 6-3, 6-7 (6), 6-7 (5), 6-4.

Andrey Roeblev

Boeblik (26ste op de ranking), die Roeblev recent nog versloeg in de finale van het grastoernooi in het Duitse Halle, wisselde hoogstandjes en aces (39 in totaal) in hoog tempo af met dubbele fouten (liefst 14) en rare missers. Met twee dubbele fouten op rij besloot de in Rusland geboren Kazak de eerste set.

Roeblev speelde degelijk, noteerde maar 21 missers en werd niet gebroken, maar toch werd het een vijfsetter doordat Boeblik in de vierde set twee matchpoints wegwerkte. In de vijfde en laatste set was hij te wisselvalig, waarvan Roeblev profiteerde.

Safioellin in voetsporen Borg en McEnroe

Wimbledon-debutant Roman Safioellin drong ten koste van Denis Shapovalov door tot de kwartfinales. De nummer 92 van de wereld was de halvefinalist van 2021 met 3-6, 6-3, 6-1, 6-3 de baas.

Roman Safioellin

De Rus bereikte eerder dit seizoen op de masterstoernooien van Madrid en Rome al de derde ronde, maar vergat zich aan te melden voor het kwalificatietoernooi van Roland Garros. In Londen verraste hij Roberto Bautista Agut (ATP-23) al en tegen Shapovalov (ATP-29) gaf hij maar drie breekkansen weg, waarvan eentje werd benut.

Safioellin is in de Wimbledon-historie de twaalfde man die bij zijn debuut in het hoofdtoernooi de laatste acht weet te bereiken. Illustere spelers als Bjorn Borg, John McEnroe en Nick Kyrgios behoren tot zijn voorgangers.

In de kwartfinales stuit hij op Jannik Sinner. De als achtste geplaatste Italiaan ontdeed zich met 7-6 (4), 6-4, 6-3 van de Colombiaan Daniel Galán.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl