Danilo viert zijn treffer met Pedersen

Landskampioen Feyenoord start dit keer beter, stroef begin voor Ajax met fout Pasveer

Met nieuweling Thomas van den Belt in de basis tegen zijn ex-club PEC Zwolle heeft Feyenoord zijn eerste duel in de voorbereiding gewonnen: 3-1. In een snikheet Barendrecht maakten Danilo en Ezequiel Bullaude voor rust de Rotterdamse goals. Na de pauze scoorden Tolis Vellios, voor de bezoekers, en Yankuba Minteh, namens Feyenoord.

De landskampioen, nog zonder onder anderen Quinten Timber, Ramiz Zerrouki en Justin Bijlow, startte zodoende stukken beter dan vorig seizoen. Toen werd namelijk een 0-7 nederlaag geleden tegen FC Kopenhagen.

Opwarmer

De voorbereiding geldt toch vooral als opwarmer voor de officiële wedstrijden, waarbij vooral in de beginfase talloze spelers een kans krijgen. Feyenoord-trainer Arne Slot stuurde tegen PEC in de tweede helft bijvoorbeeld een compleet ander elftal het veld in.

Voor de Rotterdammers begint het serieuze werk pas echt op vrijdag 4 augustus, met de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Daarvoor staan nog oefenduels met onder meer Club Brugge en Benfica op het programma.

Na afloop van het duel met PEC werd bekend dat Thomas Beelen wordt overgenomen van de Zwollenaren.

Thomas van den Belt

Ajax, afgelopen seizoen de nummer drie in de eredivisie, kwam in de eerste wedstrijd in de voorbereiding niet verder dan een gelijkspel. De nieuwe trainer Maurice Steijn en de naar Arsenal vertrekkende Jurriën Timber zagen op Sportpark De Toekomst tegen eerstedivisionist FC Den Bosch in totaal vier goals: 2-2.

Branco van den Boomen maakte zijn officieuze debuut voor de Amsterdammers en hij zag doelman Remko Pasveer na ruim een kwartier vreselijk in de fout gaan. Hij schoot de bal tegen de voet van Jaron Vicario, die tot zijn eigen verbazing kon juichen.

Meer kansen Den Bosch

Den Bosch kreeg vervolgens enorme kansen op de 0-2, maar Vieiri Kotzebue en Tomas Kalinauskas faalden. De tweede treffer kwam er na de pauze door toedoen van Yannick Keijser alsnog.

De elf nieuwe namen bij Ajax in de tweede helft, met louter jongelingen, sleepte er na de goal van Keijser toch nog een gelijkspel uit. Gabriël Misehouy en David Kalokoh waren trefzeker.

Voor aanvang van het duel droegen alle Ajax-spelers een shirt met de naam van Edwin van der Sar en het rugnummer 1. Van der Sar werd vrijdag tijdens zijn vakantie getroffen door een bloeding bij de hersenen.