Max Verstappen op Silverstone
NOS SportAangepast

Weer poleposition voor Verstappen, Pérez opnieuw snel klaar in kwalificatie

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Groot-Brittannië vanaf de eerste plek. De Nederlander was in de kwalificatie, die op een opdrogende baan begon, zoals wel vaker dit seizoen de snelste. AlphaTauri-coureur Nyck de Vries zette op Silverstone de negentiende tijd neer. Voor Verstappen is het de zevende poleposition dit seizoen en zijn vijfde op rij.

Voor Verstappens ploeggenoot Sergio Pérez, zijn naaste belager in de strijd om de wereldtitel, eindigde de kwalificatie voor de vijfde keer op rij al voor de derde kwalificatiesessie. De Mexicaan zette de zestiende tijd neer.

In de eerste sessie begonnen alle teams op de snellere rode band. De baan was nog een beetje nat waardoor de coureurs het lastig hadden om hun auto's op de baan te houden. Lewis Hamilton schoot zelfs even de grindbak in.

Enkele minuten voor het einde van Q1 viel Kevin Magnussen opeens stil midden op het circuit. De sessie werd even stilgelegd, maar met nog iets meer dan drie minuten op de klok mochten de coureurs weer naar buiten. Verstappen maakte daarbij een klein foutje en reed zijn voorvleugel stuk op de muur buiten zijn pitbox.

Max Verstappen rijdt met zijn auto tegen de muur

Pérez stond al snel klaar om als eerste een snelle tijd neer te zetten zodra de baan weer beschikbaar was, maar het werkte uiteindelijk tegen hem. Waar de andere coureurs steeds sneller werden op de opdrogende baan, bleef Pérez op de zestiende plek steken. Verstappen ging als vijfde door naar de tweede sessie.

Ook in de tweede kwalificatiesessie werd de baan steeds beter en moesten de coureurs lang vechten voor hun plekje. Daarbij vielen vooral Oscar Piastri en Lando Norris van McLaren op plek twee en drie op. Ook Williams-coureur Alexander Albon zat er goed bij met de vierde tijd. Verstappen was de snelste.

Verstappen slaat snel toe in Q3

In de derde en beslissende sessie deed Verstappen al snel van zich spreken door bij zijn eerste ronde meer dan een halve seconde onder de tijd van nummer twee en thuisfavoriet Lewis Hamilton te duiken.

Bij de tweede poging moest de Nederlander nog even flink aan de bak want Piastri en Norris nestelden zich bovenaan de lijst. Uiteindelijk was de Nederlander 0,241 seconden sneller en verwees hij het McLaren-duo naar plek twee en drie.

Het feest was er niet minder om bij de renstal, want Norris kwam nooit verder dan een derde plek bij een kwalificatie en de beste prestatie van Piastri was een negende plek in Canada en Saudi-Arabië.

"Het was een gekke kwalificatie, erg hectisch", zei Verstappen na afloop. "Het was erg glad op bepaalde plekken. Ik was erg verbaasd dat ik die twee daar zag, maar geweldig voor McLaren. Voor ons ook een mooie dag en ik kijk heel erg uit naar morgen."

Verstappen had geen verklaring waarom zijn ploeggenoot weer ondermaats presteerde in de kwalificatie. "Ik weet niet waarom het vandaag mis ging, maar met onze auto moet je normaal gesproken wel in Q3 terecht komen."

"Natuurlijk vechten we voor de constructeurstitel, maar ik denk dat ik dat alleen ook wel kan", aldus Verstappen, die met zijn 229 WK-punten er 51 meer heeft dan Mercedes, het team dat tweede staat in de WK-stand.

Feest bij Mclaren

Uiteraard was het feest bij McLaren, vooral voor de Brit Norris, die had gehoopt van pole te mogen vertrekken bij zijn thuisrace. "Ik zat er dichtbij, het was wel gestoord. Geweldig voor het team om als tweede en derde te eindigen. Maar dat heb je met Max, die verpest het altijd voor iedereen."

"Niet dat we Max morgen kunnen bedreigen, maar de topvijf is wel haalbaar. We hebben duidelijk flinke progressie geboekt de afgelopen weken. Ik ga hier normaal gesproken niet winnen, maar ben vastberaden om dat de komende jaren wel te doen. Dat moment komt nog wel."

Regen in vrije training

De derde vrije training had al een klein voorproefje gegeven van de kwalificatie. Na een uur rondjes rijden op het Silverstone-circuit ging het regenen.

Voordat de wolken openbraken had Charles Leclerc (Ferrari) de snelste tijd neergezet, voor Alexander Albon (Williams) en Fernando Alonso (Aston Martin). Verstappen had de achtste tijd laten noteren, Nyck de Vries de elfde.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Verstappen zijn tijd had neergezet op de gele medium-banden en nog geen kwalificatierun had gereden. De coureurs die sneller waren, hadden de rode banden eronder laten zetten en wel een simulatie voor de kwalificatie uitgevoerd.

Ook tijdens de race op zondag is er kans op een nat circuit. Verstappen liet zien in de regen prima te kunnen rijden op Silverstone, want de Nederlander was op de natte baan meer dan een seconde sneller dan de rest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl