Een kind zoekt afkoeling tijdens de hittegolf in Mexico
NOS Nieuws

Record opnieuw gebroken: donderdag was wereldwijd warmste dag ooit gemeten

Gisteren was het wereldwijd de warmste dag die ooit is gemeten, blijkt uit een analyse door de National Centers for Environmental Prediction uit de Verenigde Staten. Die houden sinds 1979 deze statistieken bij.

Het hitterecord werd afgelopen maandag en dinsdag al gebroken, maar donderdag was het wereldwijd dus nog warmer. De gemiddelde temperatuur op de aarde was gisteren 17,23 graden Celsius.

Op verschillende plekken in de wereld is het op dit moment extreem warm. Zo worden het zuiden van de VS, China en Mexico geteisterd door hittegolven. Bovendien stijgt de gemiddelde temperatuur wereldwijd door klimaatverandering.

Ook warmste juni

Gisteren maakten onderzoekers al bekend dat juni de warmste juni wereldwijd ooit gemeten was. De gemiddelde temperatuur lag 0,5 graad boven het gemiddelde van 1991 tot 2020. Daarmee werd het vorige record, van juni 2019, overtroffen.

Er werden recordtemperaturen gemeten op het land en aan het zeeoppervlak. Dat laatste heeft volgens de onderzoekers te maken met klimaatverandering en El Niño. Van dit weerfenomeen is sprake als de oppervlaktetemperatuur van het water in de Stille Oceaan rond de evenaar warmer is dan gemiddeld.

NOS op 3 legt in onderstaande video uit wat El Niño precies is:

El Niño is terug en de hele wereld zal het weten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl