Defensie leverde eerder force protection op het vliegveld van Erbil
NOS Nieuws

Meer Nederlandse militaire inzet in Irak

Het kabinet wil een grotere militaire bijdrage leveren aan de verbetering van de veiligheid in Irak. Zo wordt een infanteriecompagnie (met ondersteuning) van in totaal 145 militairen ingezet voor een NAVO-missie. De militairen moeten vanaf 1 januari volgend jaar zogenoemde force protection in Bagdad bieden. Hun taak bestaat er vooral uit om Nederlanders en bondgenoten die voor hun werk ergens moeten zijn, te verplaatsen.

Verder wil het kabinet langer mensen blijven leveren voor voorlichting over versterking van de veiligheidssector. Het gaat onder anderen om twintig militaire en civiele adviseurs voor de NAVO-missie en zeven voor de Europese Adviesmissie. Hun uitzending wordt verlengd tot en met juli 2025.

Sinds begin vorig jaar waren ook Nederlandse militairen actief in Irak om het vliegveld van Erbil te bewaken. Daar kwam april dit jaar een eind aan.

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukken de betrokken ministers dat een stabiel en veilig Irak in de eerste plaats van belang is voor de burgerbevolking in het land. "Irak ligt in een zeer instabiele regio aan de grens met Europa. Verdere instabiliteit kan leiden tot hernieuwd conflict en een mogelijke heropleving van terroristische dreiging", voegen ze eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl