Herdenkingsplechtigheid voor drie omgekomen toeristen uit Australië, in december 2019
NOS Nieuws

Reisorganisaties erkennen schuld voor doden bij vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

Drie reisorganisatoren uit Nieuw-Zeeland hebben schuld bekend in de zaak over de uitbarsting van de vulkaan op White Island in 2019, waarbij 22 mensen omkwamen. De bedrijven erkennen onvoorzichtig te zijn geweest, door per helikopter tientallen toeristen naar het vulkanische eiland te brengen op het moment dat al wekenlang werd gewaarschuwd voor een uitbarsting.

Het eiland gold als toeristische trekpleister. Toen de vulkaan op 9 december 2019 uitbarstte vielen er niet alleen dodelijke slachtoffers maar raakten ook 25 mensen zwaargewond door zeer heet stoom. Veel van hen waren per cruiseschip vanuit Australië naar Nieuw-Zeeland gevaren. Onder de slachtoffers waren veertien Australiërs, vijf Amerikanen, twee Nieuw-Zeelanders en een Duitser.

Komende maandag begint de rechtszaak tegen negen partijen die betrokken waren bij het vervoer van toeristen naar White Island. Voor de zaak is ongeveer vier maanden uitgetrokken. De drie bedrijven die nu schuld hebben bekend, hoeven pas volgende maand voor de rechtbank te verschijnen in Auckland. Ze kunnen een boete krijgen van 1,5 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars, zo'n 850.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl