In de tweede helft van vorig jaar was bijna de helft van de Palestijnen in de Gazastrook werkloos. Dat staat in een rapport van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA.

Ruim 45 procent van de Palestijnen zat zonder werk en dat is één van de hoogste percentages ter wereld.

"Dit is een verontrustende trend", zegt UNRWA-woordvoerder Chris Gunness. "De vluchtelingen, die tweederde uitmaken van de anderhalf miljoen mensen in de Gazastrook, worden het zwaarst getroffen."

Hulpbehoevendheid

Gunness vindt het onbegrijpelijk dat er moedwillig beleid wordt gevoerd om mensen te verarmen. Hij doelt daarmee op de Israëlische blokkade die import en export vrijwel onmogelijk maakt. "Honderdduizenden productieve mensen worden hierdoor veroordeeld tot hulpbehoevendheid", aldus Gunness.

Vooral de privé-sector is getroffen door de Israëlische maatregelen. Daarin verdwenen 8000 banen, waardoor de werkloosheid met bijna 8 procent steeg in vergelijking met de eerste helft van 2010.

Hamas

Het aantal Palestijnen dat voor Hamas werkt, dus in de publieke sector, is wel toegenomen. Dat wijst er volgens de VN op dat Hamas niet wordt verzwakt door de Israëlische blokkade.

Israël stelde de blokkade in 2006 in, kort nadat de Israëlische militair Gilad Shalit gevangen was genomen door Hamas. Een jaar later werd de export verder aan banden gelegd, als reactie op de machtsovername van Hamas.

STER reclame