NOS Nieuws

Wekdienst 7/7: Kabinetsberaad onder hoogspanning verder • Hoger beroep Schiphol

Goedemorgen! De ministers van de vier regeringspartijen zijn er vannacht na uren overleg niet uitgekomen. Het kabinetsberaad over nieuwe asielmaatregelen gaat vandaag verder. Verder wordt in Rotterdam een monument onthuld voor de motoragent die twee jaar geleden werd doodgereden. En het hof doet uitspraak over het aantal vluchten op Schiphol.

Eerst het weer: de dag begint zonnig, lokaal ontstaan in de ochtend nog wat mistbanken. Later op de dag neemt vanuit het zuiden de bewolking wat toe. Het wordt 26 tot 30 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Rotterdam wordt een monument onthuld voor de motoragent die twee jaar geleden werd doodgereden door een vrachtwagenchauffeur.
  • Het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak in het hoger beroep over het verminderen van het aantal vluchten op Schiphol. De rechtbank oordeelde eerder dat het kabinet dat besluit niet mocht nemen. KLM had de rechtszaak tegen de Staat aangespannen samen met verschillende luchtvaartmaatschappijen.
  • In de regio Midden begint de zomervakantie. De ANBW waarschuwt dat vanaf het middaguur files zullen ontstaan. Het hele weekend is het naar verwachting druk op de wegen.

Wat heb je gemist?

Het kabinet is het vannacht niet eens geworden over het migratiebeleid, maar het is ook niet tot een breuk gekomen. Iets na 01.30 uur kwamen de ministers naar buiten met de boodschap dat ze vandaag, na de ministerraad, verder praten.

Een heikel punt is de wens van premier Rutte om een grote groep asielzoekers een tijdelijke status te geven, met beperkte rechten op gezinshereniging. Met name voor de ChristenUnie is dat onacceptabel. Rutte zou zijn excuses hebben aangeboden voor zijn harde opstelling, maar inhoudelijk zit het overleg nog vast. Vandaag wordt over een nieuwe variant van Ruttes voorstel gesproken.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ook de scheepvaart ontkomt niet meer aan klimaatmaatregelen. Schepen moeten uiteindelijk over op duurzame brandstoffen als waterstof en methanol. Een reder uit Harlingen die nog op stookolie vaart, kiest er tot die tijd voor om de C02 af te vangen. De directeur laat zien hoe dat werkt:

Dit schip recyclet z'n eigen CO2

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl